siła smaku

Udka w miodzie i musztardzie

23

Bardzo szybki przepis na przygotowanie udek w inny, niż zwykle sposób. Ostra musztarda, przełamana słodkim miodem i w sumie nic poza tym. Dodatkowo dodałam dosłownie pół łyżeczki brązowego cukru (dla koloru). Bardzo proste i szybkie. Było zdrowiej, bo od razu upiekłam je bez skórek. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 8 udek z kurczaka (samych pałek)
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy (użyłam jakiejś amerykańskiej)
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy złocistej do kurczaka
  • sól, pieprz
  • oliwa
Miód wymieszać z musztardą i łyżką (lub dwiema) oliwy, doprawić wszystkim i przyprawami. Z udek zdjąć skórę, wrzucić do miski, obtoczyć w marynacie, przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (albo na całą noc). Piec w temp. 160 st. C z termoobiegiem (180 st. C. bez) przez około 45-50 minut, aż udka będą złoto- brązowe. Uwaga! Długość pieczenia zależy od piekarnika- warto poznać swój i wówczas dostosować długość pieczenia.
Smacznego!

23 komentarze: Leave Your Comments

  1. Miód i musztarda tow spaniałe połączenie, muszą smakować wyśmienicie! Pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeczytalam: "udka w modzie" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy12.4.14

      wróć się do podstawówki i naucz czytać . . .

      Usuń
    2. Nie wydaję mi się żeby ten komentarz był potrzebny ;)

      Usuń
  3. oj tak oj tak, smakowite te udka :)
    Zapraszam na mini rozdanie na moim facebokowym kanale https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316038481798489&set=a.125950384140634.21290.123861534349519&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają mega apetycznie :>

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawią mnie te udka! muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite udeczka, ze palce lizac:) ja tez pieke bez skory:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze spróbować...
    Będzie ciężko, bo zawsze najbardziej smakowała mi w kurczaku właśnie skóra.. Ale muszę się przekonać jak smakuje bez skóry na własnej skórze ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale te udka można równie dobrze przygotować ze skórką :) Ja to zrobiłam tylko ze względu na zbliżający się 'sezon bikini' ;)

      Usuń
    2. No ja właśnie z tego samego powodu zdecyduję się na takie bez skóry ;-)

      Usuń
  8. Anonimowy11.9.12

    Robiłam, przepyszne :))
    Tylko z tym wyjątkiem, że piekłam w prodiżu 2h. Upiekły się na złotobrązowy kolor:)) polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy21.11.12

    dzieki wlasnie wstawilem do lodowki sprawdzimy jutro smak ;] tylko ze uzylem filetow z kurczaka a nie nozek ;] pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, bardzo mi smakowały :) Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Trzeba przyznać smacznie i prosto. Moja 3-letnia córa tak się przyssała do kości, że ciężko mi było ją przekonać że tej już się nie je ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci zawsze mają niesamowite pomysły ;) Bardzo się ciesze, że Wam smakowało! :)

      Usuń
  12. Anonimowy1.10.13

    Mega Mega dobre ;)) Dzięki za super przepis ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy1.3.14

    Znalazłam ten przepis parę miesięcy temu i robię je teraz jak najczęściej mogę :) są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy