15.2.14

Pełnoziarniste placki owsiane


Te placki, to pomysł na bardzo zdrowe śniadanie lub przekąskę, ale mogą też stanowić dodatek do mięs (szczególnie gulaszu) lub warzyw. Zdrowiej już się chyba nie da! (no może z wyjątkiem masła, na którym je usmażyłam, ale i to możecie zastąpić oliwą). Pysznie smakują na słono, jak i na słodko (ale wówczas dodajcie do ciasta 2 łyżki cukru- najlepiej brązowego (och, jak zdrowo!)). Myślę, że na zimno też będą całkiem dobre, chociaż osobiście nie pozwoliłam im wystygnąć :) U mnie z dodatkiem świeżo startego, twardego sera i płatków ostrej papryki (no i rukoli), ale dodatki mogą być naprawdę różne! Nawet konfitura sprawdzi się do nich idealnie! Ja przygotowałam je z pełnoziarnistej mąki pszennej, ale możecie (ostatecznie!  ;)  ) użyć zwykłej białej mąki pszennej i dorzucić łyżkę płatków owsianych więcej. Będzie mniej zdrowo ;) ale równie pysznie!



SKŁADNIKI:
(na 6 placków)

  • 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1/4 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 1 jajko
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • masło do smażenia
Mąkę przesypać do miski, dodać płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę. Wbić jajko, zalać jogurtem i wszystko dokładnie wymieszać (do uzyskania jednolitego, dosyć gęstego ciasta). Jeśli chcecie podawać placki z wytrawnymi dodatkami, ciasto posolcie (ok. pół płaskiej łyżeczki), jeśli mają być na słodko- dodajcie dwie łyżeczki cukru. Masło rozgrzać na patelni i płynne dodać do ciasta (masło nie może być bardzo gorące, musi złapać temp. tylko na tyle, żeby się rozpuścić) i od razu wmieszać w ciasto (żeby się nie zważyło). Na rozgrzaną patelnie (z nieprzywierającą powłoką - jeśli smażycie na innej, posmarujcie ją większą ilościa masła lub usmażcie placki na oliwie) nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami!
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Placuszki owsiane??? Zawsze ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałaś tego przepisu?? Jeśli nie, bardzo polecam! :)

      Usuń
  2. pyszne, lubię takie:d

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placuszki, przepysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne placuszki, dla mnie idealne na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne placuszki, ale raczej na podwieczorek a nie na śniadanie. Jestem zbyt leniwa żeby rano wstać.

    OdpowiedzUsuń