siła smaku

Ile warzyw i owoców jeść dziennie?

1

---

Zastanawialiście się kiedyś ile tak naprawdę warzyw i owoców dziennie powinniśmy jeść? Jeśli poszukacie informacji na ten temat, znajdziecie mnóstwo porad i sugestii, rysunków piramidy żywieniowej, z których tak naprawdę dla mnie nic nie wynika. Bo co to znaczy 4 czy 5 porcji? Czy jedna porcja to jeden pomidor? A może po prostu to tylko jeden czy dwa plastry? Młodzież z gimnazjów, które odwiedzamy z kampanią "Pora na pomidora", też ma z tym nie lada problem...



Każdego dnia powinniśmy jeść minimum 5 PORCJI dziennie.
Oznacza to, że w ciągu dnia powinniśmy jeść np.:

1. jednego pomidora
2. jedną dużą paprykę
3. jedna duża szklanka warzyw liściastych - np. szpinaku czy sałaty
4. jedno jabłko
5. 1/2 szklanki winogron lub jagód



Wydaje się naprawdę niewiele: owoce możecie zjeść na śniadanie w owsiance lub z jogurtem i granolą, na drugie śniadanie pełnoziarnistą bułkę z twarożkiem i pomidorem, do obiadu sałatę z papryką albo szpinak, a w ramach przekąski jabłko. Okazało się jednak, że mnóstwo osób ma z tym ogromny problem i podsumowując swoje menu, nie może wymienić 5 porcji warzyw i owoców. Liczę jednak na to, że im więcej będzie się o tym mówić, tym więcej osób będzie zwracać na to uwagę.

Dlatego jutro z kolejnymi warsztatami ruszamy do Gimnazjum w Brusach. Będziemy razem z młodzieżą przygotowywać pyszne dania, oparte na polskich warzywach i owocach. Nie mogę się doczekać, bo takie warsztaty dają mega moc! Mam nadzieję, że przekonamy ich do jedzenia warzyw i owoców.
Trzymajcie za mnie kciuki :)

 


Działania sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku:

www.poranapomidora.com

www.facebook.com/PoranaPomidora


1 komentarz: Leave Your Comments

  1. Czytałam ostatnio, że 5 porcji warzyw to standard tylko w krajach europejskich, bo np. a Australii zaleca się jeść aż 8 porcji. A jak spojrzeć na dietę Włochów (uwielbiam włoską kuchnię) to tam na drugie danie dostaje się pół talerza zieleniny i do tego kawałek mięsa. Makarony są też w dużej ilość z dodatkami warzyw: cukinii, papryki, pomidora. Je się też makaron z ciecierzycą. Jak spojrzeć na ich dietę i przepisy to jest się czym inspirować:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy