Składniki:
- 3 piersi z kurczaka (około 50/60dag)
- 2 czerwone papryki
- 0,5 kg ziemniaków
- cukinia
- czerwona cebula
- 2 marchewki
- pół szklanki bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
- wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, curry, tymianek
Ziemniaki wyszorować i pokroić w łódeczki. Paprykę (obrać- niekoniecznie), pokroić w grubsze paski, cukinię w półplasterki, cebulę w pióra i marchewki w plastry. Bulion wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać bulionem i wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do warzyw, przyprawić i wszystko razem dokładnie wymieszać (ja w tym momencie odstawiłam na godzinę do lodówki). Piec w temp. 200st.C, przez około 45 min, aż warzywa będą miękkie, a kurczak lekko zrumieniony.
Tak, każdy piekarnik jest inny i to do niego trzeba dostosowywać czas pieczenia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało, a z sosem czosnkowym to dopiero była rewelacja :)
Zapraszam do blogowej zabawy w wyliczenie dziesięciu rzeczy, które lubię
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
http://smacznykasek.blogspot.com/2010/09/lubie-to.html