I znowu ja tylko pomagałam, a gotował Marcin, ale efekt naszej wspólnej pracy, wyszedł naprawdę pyszny.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować".
SKŁADNIKI:
- ok. 800 g piersi z kurczaka (może być też mięso z udek)- jedna podwójna
- 1 duża cebula (czerwona lub biała)
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- mały pęczek świeżej kolendry
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 150 g sosu korma curry (Jamie poleca firmę Patak's i takiego użyliśmy)
- 400 ml mleka kokosowego
- łyżka płatków migdałowych
- dwie łyżki wiórków kokosowych
- sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryczka w płatkach
- olej słonecznikowy lub rzepakowy
- kawałek masła
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra, imbir obrać i drobno posiekać. Z kolendry oderwać listki i poosiekać łodyżki. Ciecierzycę odcedzić na sicie.
Gdy wszystkie składniki będą już przygotowane, możecie przejść do gotowania curry.
W głębokiej patelnii (najlepiej w woku) rozgrzać olej, dodać cebulę, imbir, łodyżki kolendry i masło. Smażyć przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli, mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Dodać sos korma, mleko kokosowe, połowę płatków migdałowych, odcedzoną ciecierzycę i wiórki kokosowe, wszystko razem przemieszać i dodać pokorojone filety z kurczaka. Jeśli sos wydaje się za gęsty, możecie dodać doo niego trochę wody.
Sos doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować przez ok. 30 minut pod przykryciem. Kiedy kurczak będzie gotowy, a sos zgęstnieje (o wiele gęstszy robi się na drugi dzień) doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem. Na wierzchu nałożyć kilka łyżek jogurtu naturalnego, pospyać resztą płatków migdałowych i listkami kolendry. Podawać z cząstkami cytryny, aby skropić danie przed jedzeniem.
Smacznego!
Wygląda idealne! Chociaż muszę przyznać, że za curry nie przepadam, to to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńOd tego jest bardzo dobrze zacząć swoją przygodę z curry :)
UsuńRównież nie przepadam za curry, ale w tym wydaniu jednak bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńSkuś się koniecznie ;))
UsuńVery yummy! Hope you have a fun filled Friday. :)
OdpowiedzUsuńI AM ALSO ON: Instagram @kennydaily, Bloglovin and Facebook
xoxo;
What Kenny Hearts a Fashion and Decor Blog
Thank You so much ;))) You too !!
UsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuńChce mi się takie zjeść...
Częstuj się proszę ;))
Usuńa ja uwielbiam curry, a w połączeniu z kurczakiem to klasyka smaku :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
W takim razie to na pewno przypadnie Ci do gustu ;))
UsuńOj, takie by mi smakowało...
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie ;))
Usuńtakie dania to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńto zupełnie jak moje ;)
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuń;)) !!
UsuńSosu nie kosztowałam, też natknęłam się na nowe smaki w sklepie, pasta curry, którą tutaj kupuję, zupełnie inaczej smakuje od tych naszych polskich.
OdpowiedzUsuńU Ciebie to bym dopiero poszalała z zakupami!! ;) Ja wlasnie dlatego wybieram te sprowadzane, takie curry smakuje o wiele lepiej ;)
Usuńuwielbiam curry, a dawno nie robiłam :) chyba wiem co na obiad po niedzieli
OdpowiedzUsuńKoniecznie podziel się przepisem ;))
Usuń