---
Przyznaję, że nie ja jestem autorką tego przepisu, a nawet nie gotowego dipu, który możecie zobaczyć na zdjeciu, ale sprawdził się on już tyle razy, że musiałam się nim z Wami podzielić. Jestem pewna, że w natłoku przedsylwestrowych spraw będziecie wdzięczni za niego, bo przygotowania trwają chwilę, a idealnie pasuje na imprezy!! Możecie go podać do warzyw (sprawdzi się surowa marchew czy seler naciowy) albo jako dodatek kanapek czy tortilli. Świeże zioła dostępne są teraz o każdej porze roku, więc nie powinniście mieć z nimi kłopotu (moje jeszcze rosną na balkonie ;P). Polecam Wam go nie tylko podczas sylwestrowej zabawy!!
SKŁADNIKI:
- po pół pęczka: świeżej mięty, bazylii i kolendry
- pół pęczka szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 125 ml (kubeczek) naturalnego jogurtu bałkańskiego lub greckiego
- 270 g sera typu feta
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Zioła wraz z rozkruszonym serem feta i jogurtem umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką mase. Nieprzerywając miksowania, dodać stopniowo oliwę, doprawić przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Zmiksować wszystko do połączenia. Wyłożyć do miseczek i podawać z dodatkami.
Smacznego!
- Dip gęstnieje w lodówce, przed podaniem dobrze jest go schłodzić.
- Dip idealnie sprawdzi się do pieczywa, paluszków grissini, świeżych warzyw (marchewki, korzenia pietruszki, różyczek kalafiora, selera naciowego, itp.), grzanek, kanapek czy placków tortilli.
- Zamiast ww. ziół możecie użyć innych (np. innych odmian bazylii (czerwonej, tajskiej), lubczyku, tymianku, majeranku, melisy, natki pietruszki czy koperku). Zdecydujcie się na te, które najbardziej lubicie, a ich smak jest różnorodny (np. słodkie, lekko cytrusowe, bardzo aroamtyczne).
Prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze lepiej smakuje ;))
UsuńWłaśnie szukałam pomysłu na wykorzystanie fety...
OdpowiedzUsuńFajny dip :)
OdpowiedzUsuń