siła smaku

Krem z buraków

20

---


Krem, o którym zupełnie zapomniałam, powstał już jakiś czas temu. Nawet kilka razy wracałam do tego przepisu, ale zupełnie zapomniałam, że do tej pory nie znalazł się na blogu. W każdej chwili możecie jednak z niego skorzystać, bo sezon na buraki ciągle trwa. Upieczone buraki są moim zdaniem o wiele smaczniejsze, niż te z wody. Za jednym razem możecie upiec ich większą ilość i wykorzystać do sałatki (z kozim serem np.) lub upiec czekoladowe ciasto (tak!!). Spróbujcie koniecznie, jeśli jeszcze nie jedliście tego kremu!!



SKŁADNIKI:
  • ok. 0,5 kg surowych buraków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 litr warzywnego bulionu lub rosołu
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny i prażone pestki słonecznika do podania
Buraki przekroić na ćwiartki (bardzo duże na ósemki) zawinąć w folię, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez godzinę, następnie wyjąć i ostudzić. 
Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Przestudzone buraki pokroić w kostkę. 
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, przełożyć buraki, marchewkę i cebulę i chwilę przesmażyć. Następnie wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę i ok. łyżki listków tymianku, doprawić solą i pieprzem, wszystko zalać bulionem i gotować przez ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z jogurtem naturalnym i prażonym słonecznikiem.
Smacznego!






20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Cudowny!
    Z przyjemnością sobie zrobię taki krem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielką przyjemnościa delektowałabym się tym cudeńkiem. Musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak napisałaś :)) Pozdrawiam :*

      Usuń
  3. Zupa jakby specjalnie dla mnie przygotowana :) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny krem ,uwielbiam buraki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedna z moich ulubionych zup kremowych!

    OdpowiedzUsuń
  6. Boski krem z buraków, mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam nawet jak skwar na dworze :) o każdej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też temperatura za oknem nie przeszkadza!! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Anonimowy16.4.15

    Czy mogę pokrojone buraki włożyć do naczynia silikonowego z pokrywką i tak piec czy folia jest konieczna i nie do zastąpienia ;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekłam ich bez folii, obawiałabym sie ze za bardzo sie wysusza :)

      Usuń
  9. Anonimowy27.4.15

    Czy buraki mogę zawinąć w folię wszystkie w jedną, czy każdy osobno? :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy