---
Pokochacie go jestem pewna!! Krem jest idealny do grzanek, placuszków, naleśników, ale również świetnie się nada do przekładania ciasta czy ciastek. Jest najprostszy i bardzo szybki, przygotowujecie go dosłownie w chwilę! Myślę, że wielokrotnie przepis Wam się przyda :))
Banany najlepiej wybierzcie te bardzo dojrzałe, z brązowymi plamkami na skórce. Z podanego poniżej przepisu wyjdzie Wam całkiem spory słoiczek. Możecie go przechowywać w lodówce ok. 2-3 tygodni.
SKŁADNIKI:
(na ok. 200 g kremu)
- 2 duże dojrzałe banany
- 50 g gorzkiej czekolady (użyłam takiej, możecie ją kupić w Lidlu)
- 1 łyżcka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Banany obrać ze skórek, pokroić w grubsze plasterki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i sok, wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu, aż banany się rozpadną przez ok. 5 minut. Po tym czasie do gorących bananów dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do przestudzenia, następnie zblędować na krem (możecie zostawić drobne kawałeczki bananów lub całkowicie je zmiksować na gładko). Gotowy krem może się wydawać dość rzadki, jednak po wystudzeniu uzyska odpowiednią konsystencję. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do trzech tygodni.
Smacznego!!
Cudowny krem, w sam raz dla czekoladocholików <3
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! <3 !!
Usuń2-3 tygodnie??? Tak długo???? Zrobię na pewno bo lubię połączenie gorzkiej czekolady i banana tym bardziej ze miałam już zrobić to kila miesięcy temu :)
OdpowiedzUsuńA jaka powinna byc waga bananów ?
UsuńTak tak długo :)) Nie ważyłam ich, wystarczą dwa większe ;)
UsuńJakie cudo *o* Aż się prosi aby wyjeść łyżeczką ;)
OdpowiedzUsuńJa też tak lubię, ale cii ;))
Usuńo jaa, taki krem mi się teraz marzy *.*
OdpowiedzUsuńNo to Haniu :)) Przygotowania zajmą Ci dosłownie moment!
UsuńBoskie połączenie!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% ;))
UsuńMniam, pyszny krem, ja już go lubię :D
OdpowiedzUsuńJa go lubię od pierwszej łyżeczki :))
UsuńCzy krem jest dość słodki? Ja lubię te z mlecznej czekolady i nie wiem czy ryzykować z deserową?
OdpowiedzUsuńDla mnie jest bardzo słodki i przypomina mi w smaku takie bananki w czekoladzie, które kiedyś przywoziło się z czech lub słowacji :)) (nie wiem czy to jeszcze w ogóle jest!) Ale możesz dodać więcej cukru i próbować na bieżąco podczas robienia! Polecam jednak gorzką czekoladę! Pozdrawiam!
UsuńRobiłam bardzo podobny, jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńPatrycja, a czym się różnił? Bo chętnie wypróbuję inny wariant :))
UsuńSuper smarowidełko.
OdpowiedzUsuńDziękuję!! ;))
UsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny! ;))
UsuńJuż zapisuje przepis, zrobię na bank !
OdpowiedzUsuńfajne moze byc z awokado zamiast banana ;)
OdpowiedzUsuń