---
Jeśli zastanwialiście się kiedyś, czy wypieki z mąki gryczanej smakują kaszą gryczaną, to moja odpowiedź brzmi nie. Za to na pewno smakują inaczej niż te z mąki pszennej, mają bardziej charakterystyczny, lekko ziemisty smak (przynajmniej dla mnie). Ale są równie dobre i na pewno zdrowsze!! To miła odmiana od wypieków do których jesteśmy przyzwyczajeni :)
SKŁADNIKI:
(na 10 muffinek)
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka (może być roślinne)
- 4 łyżki wiśni z kompotu (lub innych owoców świeżych lub suszonych)
Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać cukier, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie przelać masło, wbić dwa jajka, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Owoce pokroić na mniejsze cząstki i wmieszać w ciasto. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i podzielić ciasto (najlepiej za pomocą łyżki do lodów). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez ok. 20 minut, aż babeczki będą suche w środku. Po wyjęciu wystudzić na kratce.
Smacznego!
Pyszności:-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMąkę gryczaną używam i często łączę ją z kakao i czekoladą!
OdpowiedzUsuńPrzepis nie wydaje się być trudny, za to muffiny wyglądają przepysznie. Teraz pozostaje przekonać drugą połówkę do kulinarnego eksperymentu. Ostatnio miałem okazję jeść bezglutenowe muffiny w których się zakochałem.
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że muffiny mają charakerystyczny smak, przez dodatek mąki (dla mnie lekko ziemisty), ale na pewno warto je wypróbować jako miłą odmianę od tradycyjnych wypieków. Namawiaj swoją połówkę i pieczcie :)) I koniecznie dajcie później znać!! Pozdrawiam!
Usuń