---
To bardzo prosty i szybki sposób na rybę, nie sprawi problemów nawet najbardziej początkującym kucharzom :)
SKŁADNIKI:
- 300 g filetów z łososia (lub innej ryby)
- 3 łyżki octu balsamicznego (użyłam takiego z miodem tymiankowym)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- świeży tymianek, świeże listki melisy
- sól, pieprz
Filety z łososia umyć, osuszyć i pozbyć się ewentualnych ości. Pokroicz na mniejsze części i przełożyc do miseczki. Mięso ryby zalać octem balsamicznym, miodem i oliwą, doprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić na maksymalnie 10 minut. W tym czasie rozgrzać patelnie grillową (lub grill). Zamarynowaną rybę smażyć z każdej strony przez 2-3 minuty.
Smacznego!
Wypróbuję Twoją martynatę!
OdpowiedzUsuńKoniecznie!!
Usuń