Do tej pory szparagi jedliśmy "w całości" i nigdy nie pomyślałam o tym, że można z nich zrobić krem. Przeglądając różne wpisy na innych blog, znalazłam przepis Magdy z kuchennewariacje.pl i wiedziałam, że muszę go zrobić!! Krem wychodzi pyszny, a zielone szparagi pasują tu idealnie!! Przygotowania zajmują dosłownie chwile i nie wymagają prawie żadnej pracy. Na pewno będę do niego wracać!!
SKŁADNIKI:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- ok. 500 ml bulionu (lub wywaru - ja użyłam rosołu z indyka)
- 2 średnie marchewki (wcześniej ugotowane, możecie je pominąć)
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz
- pestki słonecznika do podania
Cebulę drobno pokroić. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę (posolić) i chwilę ją zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szparagi (oprócz główek) pokrojone na kawałki. Chwilę wszystko razem przesmażyć i zalać bulionem. Gotować ok. 10 minut, aż szparagi będą miękkie, następnie dodać pokrojone w kostki marchewki (możecie je pominąć) i główki szparagów. Gotować jeszcze przez ok. 2 minuty, aż główki szparagów będą miękkie. Gotową zupę zmiksować na krem. Gotowy krem ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem i zagęścić śmietaną. Podawać posypane ziarnami słonecznika.
Smacznego!
w tym roku jeszcze nie robiłam ale lubię taki krem bardzo!
OdpowiedzUsuńja odkąd go poznałam już też :)))
Usuńrewelacyjny krem z pysznymi szparagami!
OdpowiedzUsuńdokładnie tak!! ;))
UsuńMi by smakowała, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję!! :))
UsuńObowiązkowa zupa w sezonie!
OdpowiedzUsuńPatrycja zgadzam się całkowicie :)) !!
UsuńPyszny krem, mniam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda!! Krem wychodzi przepyszny ;))
Usuń