---
SKŁADNIKI:
- 2 puszki (po 400 g) pomidorów w całości
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 średnia marchewka
- 1- ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- ser typu feta - do podania
- pestki słonecznika - do podania
- świeża bazylia - do podania
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę (ok. 2 łyżek), dodać marchew i cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku i podsmażyć przez kilka minut, aż cebula lekko się zrumieni. Następnie dodać pomidory z obydwu puszek, do jednej puszki nalać wody i wlać do zupy (to najłatwiejszy sposób na odmierzenie wody, a przy okazji można wypłukać z puszki pozostałości pomidorów). Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 15-20 min, aż warzywa będą miekkie. Zupę odstawić do przestudzenia, a następnie zblendować na gładki krem.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni (na średnim ogniu), aż ładnie się zezłocą. Gotową zupę przelewać na talerze, posypując fetą, pestkami słonecznika oraz listakmi bazylii.
Smacznego!
Uwielbiam...
OdpowiedzUsuńto tak jak ja ;)
UsuńWlasnie robie 😍
OdpowiedzUsuń