siła smaku

Zapiekane warzywa

2
Wzorując się na przepisie edysi79, postanowiłam sama przygotować coś na wzór warzyw na patelnię. Całkiem szybki przepis, o ile tak jak ja, nie wpadasz na pomysł obierania surowej papryki (nie ma nic gorszego niż skóra z papryki, która odłazi po upieczeniu), szorowania ziemniaków po kawałeczku, czy wycinania wszystkiego 'niezjadliwego' z piersi kurczaka (osobiście zdecydowanie wolę udka kurczaka niż piersi, mniej przy nich pracy, ale postanowiłam trzymać się przepisu). Piekłam trochę dłużej niż podaje autorka przepisu, około 45-50min, ale może po prostu mamy inne piekarniki. Na drugi dzień, gdy sos z pieczenia wyparował przez odgrzewanie, zrobiłam do warzyw sos czosnkowy. Polecam!


Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka (około 50/60dag)
  • 2 czerwone papryki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • cukinia
  • czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • pół szklanki bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, curry, tymianek
Ziemniaki wyszorować i pokroić w łódeczki. Paprykę (obrać- niekoniecznie), pokroić w grubsze paski, cukinię w półplasterki, cebulę w pióra i marchewki w plastry. Bulion wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać bulionem i wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do warzyw, przyprawić i wszystko razem dokładnie wymieszać (ja w tym momencie odstawiłam na godzinę do lodówki). Piec w temp. 200st.C, przez około 45 min, aż warzywa będą miękkie, a kurczak lekko zrumieniony. 

2 komentarze: Leave Your Comments

  1. Tak, każdy piekarnik jest inny i to do niego trzeba dostosowywać czas pieczenia :)

    Cieszę się, że smakowało, a z sosem czosnkowym to dopiero była rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do blogowej zabawy w wyliczenie dziesięciu rzeczy, które lubię
    Pozdrawiam ;)

    http://smacznykasek.blogspot.com/2010/09/lubie-to.html

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy