siła smaku

Zupa krem z selera (naciowego!)

3
Zupełnie nie doceniam tego warzywa. Nie znam zbyt wielu przepisów z jego wykorzystaniem i nie lubię (nie lubiłam?) na surowo. Za to czasem dodaję do sosów, pół na pół z cebulą. Mam jednak jeden przepis, który absolutnie uwielbiam. Zupa- krem z selera jest prosta, pyszna i bardzo pożywna. Czasem podaję ją z dodatkiem grzanek i żółtym serem (jak tu), czasem z podsmażonymi plastrami kiełbasy, które wywijają się w małe łódeczki (też polecam!). Blado zielony kolor tej zupy także lubię.


SKŁADNIKI:

  • 500 g selera naciowego
  • pół cebuli
  • 250 g serka topionego śmietankowego
  • szklanka bulionu (może być z kostki)
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
Seler naciowy oraz cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, dodać seler i cebulę i dusić do miękkości. Miękkie warzywa zmiksować za pomocą blendera, następnie dodać serki topione i ponownie zmiksować. Wlać bulion i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Podawać z grzankami, serem żółtymi i innymi dodatkami (jw.)

ps. nadal możecie wziąć udział w konkursie. szczegóły tu!

3 komentarze: Leave Your Comments

  1. podoba mi się sposób wykorzystania takiego selera :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy takiej zupy. Zrobię bo jestem ciekawa jak smakuje:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. seler na salony! ;) na razie sama teoretyzuję na temat selera, ale widzę, że szkoda czasu, tylko trzeba gotować zupę :) pozrdawiam!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy