siła smaku

Jabłka z owsianą kruszonką

14

Ostatnio jeden z moich zdecydowanie ulubionych deserów. Jeśli zostanie Wam reszta (chociaż ja bym na to nie liczyła), możecie zjeść rano na śniadanie z jogurtem- będzie równie pysznie! Żeby podawać go w bardziej efektowny sposób, każdą porcję można zapiec w osobnych kokilkach. Przepis pochodzi z programu Buddy'ego Valastro- znacie ?? ;)


SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)

  • 3 średnie jabłka
  • 2 łyżki białego cukru
  • 0,5 łyżki mąki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • ok. 1/4 kostki (25-30 g) masła
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • + lody czekoladowe do podania
Jabłka obrać i pokroić w dosyć cienkie plasterki. Zasypać białym cukrem, mąką i cynamonem, dodać sok z cytryny i wymieszać obtaczając wszystkie cząstki jabłek. Płatki owsiane wymieszać z 1/4 szklanki mąki, brązowym cukrem, dodać zimne (ale nie zmarznięte) masło i ekstrakt z wanilii (niekoniecznie). Wszystkie składniki rozkruszyć w palcach, tworząc kruszonkę. Jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zasypać równomiernie kruszonką. Piec w temp. 180 st.C około 35 minut, aż kruszonka będzie złoto- brązowa. Podawać gorące z lodami. 

14 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Nie jeszcze nie jadłam, ale musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Program znany i lubiany a deser jeszcze bardziej :) Pyszna klasyka w podrasowanej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znamy bo.. nie oglądamy... 5 kanałów TV i 10 godzinny dzień pracy... Wiesz, nawet nie tęsknię za tym..., choć czasem chciałabym wiedzieć kto to i co robi... Smaki za to moje - bardzo moje:)
    Pozdrowienia, Agnieszko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Buddy'ego uwielbiam, wszystkie jego potrawy są fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm wygląda przepysznie *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń
  7. Buddy jest prześwietny. Strasznie lubię odgłosy jakie wydaje, gdy mu coś smakuje. Staram się jak mogę, ale jeszcze muszę poćwiczyć te jego "mmmmhhhhmmmmhhhh" ;-P
    Zresztą te "owacje na stojąco" dla samego siebie to nie tylko jego domena. Gennaro Contaldo, Włoch oczywiście, też jest w tym mistrzem :-) Gdybyś nie znała, a chciała zobaczyć to daj znać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kiedy z czystym sumieniem mogę zjadać deser! Przecież to samo zdrowie:)Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie o kruszonkę: w składnikach jest 1/4 szkl. a w opisie wykonywania 1/2 szkl. Która wartość jest prawidłowa? domyślam się, że 1/4 ;)?

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Rób! Ja wczoraj robiłam z trochę inną kruszonką (płatki owsiane poszły do musli kokosowego). Pyszności!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy