siła smaku

Czekoladowy sernik

22

---

Idealne połączenie, pomimo tego że za pierwszym razem trochę się obawiałam, że mus będzie za słodki. Wytrawny, czekoladowy sernik idealnie go jednak uzupełnia :) Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie sprawia wielu kłopotów podczas pieczenia. Musicie tylko pamiętać, żeby piec go w kąpieli wodnej. Prrzygotowywałam go już trzy razy i za każdym wychodził przepysznie! Musicie go jednak przygotować przynajmniej dzień wcześniej, żeby masa czekoladowa zdążyła się ściąć. Serdecznie Wam polecam!








SKŁADNIKI:
(źródło)
na formę 24 cm

  • 500 g sera na sernik (może być również twaróg przynajmniej dwukrotnie zmielony)
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%) - rozpuszczonej i przestudzonej
  • 250 ml śmietany kremówki (ja użyłam 30% ale może być też 36%)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

  • 200 g czekoladowych markizów z kremem (np. oreo)
  • 50 g masła
  • 400 g śmietany kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • kakao do posypania
Spód:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Masło rozpuścić (może być w mikrofalówce) i przestudzić. Markizy umieścić w malakserze, zalać masłem i zmielić na mokry piasek. Wysypać na dno formy i dokładnie rozprowadzić, wklepując w dno formy. Odstawić do lodówki.

Czekoladowy sernik:
Śmietanę umieścić w misie miksera i ubić lekko (tak, żeby zmieniła konsystencje na bardziej gęstą). Do ubitej śmietany dodać pozostałe składniki (ser, cukier, mąkę, kakao, rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, jajka). Wszystkie składniki zmiksować bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia wyjąć z lodówki, spód i boki owinąć dwukrotnie folią aluminiową. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy, foremkę wstawić do większej (ja do tego używam dużej blachy), wlać wrzątek do połowy wysokości formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. (góra/dół). Piec przez około godzinę, aż wierzch sernika będzie dobrze ścięty. Sernik po upieczeniu jest równy jak stół. Zostawić do całkowitego wystudzenia. 

Mus z białej czekolady:
W rondelku z grubym dnem  podgrzać 150 g śmietany kremówki 36%, ale nie zagotować! Ma być jedynie ciepła. Dodać 200 g posiekanej białej czekolady (nie mieszać) i odstawić na dwie minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietaną (krótko) tylko do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Resztę śmietany (250 g) ubić na sztywno (uważając, żeby nie przebić :)). Do ubitej masy w trzech partiach dodać masę z białej czekolady, ciągle mieszając. Gotowy mus wylać na wystudzony sernik i odstawić do lodówki na przynajmniej 8 godzin (sprawdziłam- po tym czasie można już go kroić). 

Gotowy sernik posypać kakao i podawać. 
Smacznego!



22 komentarze: Leave Your Comments

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam serniki, zapisuję więc przepis, bo to jeszcze czekoladowy ! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, koniecznie daj znać jak wyszedł!! ;) Ściskam!

      Usuń
  3. Ja chcę ten kawałek, co na zdjęciu<3 Fantastycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik,i to jeszcze z czekoladą,musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, wersja czekoladowa jest obłędna!

      Usuń
  5. cudo w smaku i wyglądzie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale się prezentuje...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie! Nie pogardziłabym teraz kawałkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natali w takim razie zapraszam ;))

      Usuń
  8. Mmm, wygląda po prostu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, wspaniały sernik. Mam pytanie - czy można użyć cukru kryształ zamiast cukru pudru?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli to jest taki zwykły biały cukier, który na co dzień używamy, to nie będzie problemu (sama często go używam ;)) Na pewno nie nadaje się taki typowy, gruby kryształ ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Anonimowy6.2.15

    Witam, dziś będę robić sernik na jutrzejsze urodziny koleżanki i mam pytanie jaki twaróg ma być- tłusty, półtłusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam półtłustego, ale tłusty też może być :) Pozdrawiam!!

      Usuń
  11. Wspaniały sernik :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy