siła smaku

Cukiernicze warsztaty

8

---





Jak już wiecie w poprzedni piątek miałam okazję uczestniczyć w najsłodszych warsztatach w tym roku!!
Cukiernicze warsztaty odbyły się przy okazji premiery najnowszej książki niesamowitego cukiernika Pawła Małeckiego (którego na pewno znacie z Cukierni Lidla). Książka "Cukiernia Lidla" została przygotowana we współpracy Pawła z Lidlem i podsumowuje ona przepisy, które do tej pory pojawiły się na stronie kuchnialidla.pl (zakładka Cukiernia Lidla), jak i te zupełnie nowe słodkie receptury! Dzięki warsztatom my, pod czujnym okiem Mistrza, również mogliśmy przygotować coś słodkiego.


Warsztaty odbyły się w Warszawskim Studiu CookUp, które specjalnie z tej okazji zostało zmienione na wnętrze rodem z najsłodszej cukierni! Wszedzie unosił się obłędny zapach wanilii, a wielkie zdjęcia ciast i ciasteczek oraz cukrowe smakołyki, tylko pobudzały nasz apetyt!!



Na początku jednak Pani Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska, przygotowując wielką niespodziankę dla Pawła, przedstawiła nam film z początków jego współpracy z Pascalem i Okrasą, a następnie zapoznała nas z najczęstszymi odpowiedziami, jakie udzielają Polacy odnośnie przygotowywania słodkości.
Czy wiecie, że aż 65% ankietowanych przygotowuje desery w domu przynajmniej raz w miesiącu, a co piąta osoba raz na tydzień?? :)
Co drugi badany, uważa że każda kobieta powinna umieć piec ciasto (założe się, że ta połowa ankietowanych to mężczyźni ... ;) ), a 24% ankietowanych uważa, że to nadal bardzo pożądana umiejętność (ja się zgadzam!) Według badań wynika, że panie uważają, że mężczyzna który umie piec ciasta i przygotowywać desery jest bardzo męski!! (zatem do dzieła Panowie!).


Po tym wstępie mogliśmy się w końcu zabrać do pracy i przygotować obłędny czekoladowy deser z gorącymi malinami. Paweł Małecki specjalnie wybrał dla nas deser, który składał się z wielu różnych elementów, struktur, smaków i dzięki temu mogliśmy poznać jak najwięcej jego słodkich sekretów!






Deser składał się z czekoladowego ciasta, obłędnego musu czekoladowego, migdałowej kruszonki i sosu z malin na bazie wina. Na koniec Paweł pokazał nam jak w prosty (a przynajmniej tak wyglądało na początku :) ) sposób przygotować ozdoby z czekolady i pięknie przystroić nasz deser.


 (każdy chciał mieć zdjęcie deseru mistrza)

Po pracy mogliśmy się wreszcie delektować przepysznym deserem, porozmawiać i bardzo miło spędzić czas!!




Na koniec Paweł sprezentował nam swoje książki, każdemu wypisując specjalną dedykację!!



Książka Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" jest piękna, słodka i prawie pachnie tymi wszystkimi wypiekami, znajdującymi się na każdej stronie!! Jest idealna dla wszystkich łasuchów i miłośników słodkości!! To był dla mnie ogromny zaszczyt, że mogłam ją zobaczyć jako jedna z pierwszych!!



Wy też możecie stać się jej posiadaczami, bo od jurta Lidl przygotował specjalną ofertę dla swoich klientów! Wystarczy robić zakupy w Lidlu, zbierać znaczki, a póżniej wymienić je na jedną z miliona książek przygotowanych przez Lidl. Będzie idealna na Wielkanoc, ale przyda Wam się również później :)) (już nie mogę doczekać się lata, żeby wykorzystać wszystkie owocowe przepisy!!)



Całej ekipie bardzo dziękuję za możliwość uczestniczenia w warsztatach i wykorzystania zdjęć. To był baaaardzo słodki i fantastyczny czas!!

Reportaż z warsztatów będziecie mogli zobaczyć również w Dzień Dobry TVN już 6 marca!!



8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. jeej to musiało być niezapomniane przeżycie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, dokładnie tak!! Było fantastycznie!! ;))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Naprawdę było czego!! :))

      Usuń
  3. Wspaniałe warsztaty, ale zazdroszczę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było naprawdę wspaniale!! ;))

      Usuń
  4. Zazdroszczę Ci tych warsztatów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedy przeglądam zdjęcia i przypominam sobie to popołudnie, też sobie zazdroszczę ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy