siła smaku

Walentynkowy tort

22

---

Z okazji Walentynek mam dla Was mnóstwo czekoladowej miłości!! Bardzo ciężkie, intensywnie czekoladowe ciasto i gęsty krem z kajmaku i ... czekolady ;))
To bardziej ciasto niż tort, ale gwarantuje, że Waszym walentynkom będzie smakować!!
Ja Wam życzę samych najsłodszych chwil nie tylko dziś, ale i przez cały rok!!
ps. Jak zauważycie, przekładanie kremem idzie mi najgorzej ;) Bądzicie wyrozumiali, naprawdę się starałam!! Smak na pewno rekompensuje moje niedociągnięcia ;))



SKŁADNIKI:

  • 450 g gorzkiej czekolady (4 i pół tabliczki ;))
  • 200 g masła (kostka)
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g (niepełna szklanka) mąki pszennej
  • pół szklanki kakao
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • pół szklanki powideł śliwkowych
  • 2 puszki masy krówkowej (2x 400g)
Do garnka przelać mleko, dodać kostkę masła (w kawałkach) i podgrzewać, aż całe masło się rozpuści. Dwie tabliczki czekolady (200 g) połamać na kostki, dodać do rozpuszczonego masła z mlekiem i rozpuszczać mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do przestudzenia. 
W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Przestudzony czekoladowy sos przelać do dużej miski, dodać trzy jajka (jednocześnie!!) cały czas mieszając za pomocą trzepaczki, aby w sosie nie powstała jajecznica. Następnie dodać wszystkie suche składniki i wymieszać za pomocą trzepaczki, do połączenia składników. 
Gotowe ciasto przelać do foremki (23 cm, ale możecie użyć mniejszej lub większej) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C, przez ok. 45 minut.
Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy równe blaty. Przygotować krem. 250 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce). Masę kajmakową z obydwu puszek przełożyć do miski i zmiksować. Stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, ciągle miksując. Gotowa masa jest jednolita i ma ciemnobrązowy kolor. 
Na spodze ułożyć pierwszy blat, posmarować go kremem i przykryć drugim blatem, Drugi plat posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie kremem kajmakowym. Przykryć trzecim blatem, następnie posmarować krem i boki ciasta.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na cztery godziny, aby krem zastygł. Ciasto przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15 minut, aby się ociepliło i stało miękkie.
Smacznego!


22 komentarze: Leave Your Comments

  1. Czekolada - tak, tak, tak!!! Fantazja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się Nemi :) czekolada bardzo na tak!

      Usuń
  2. Już można się wgryźć??

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Do tego pyszna kawa...mniammm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko kawa musi być gorzka, bo ciasto jest obłędnie słodkie!! ;)

      Usuń
  4. obłędnie czekoladowe i jeszcze tyyle kajmaku! *.* CUDO!

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędny! Moje kubki smakowe oszalały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale obłędny! Czekoladowa rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ooo tak, ale bardzo słodki ;)) Trzeba do niego pić dużo gorzkiej kawy lub herbaty!!

      Usuń
  8. Jestem pewna, że smakowało bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealnie czekoladowe ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały tort! Idealny na Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy