siła smaku

Gnocchi z oliwą i parmezanem

4
---

W jesienne wieczory (bo już o 16 robi się kompletnie ciemno), uwielbiam koc i moje 'comfort food'. Kuchnia włoska przy tego typu daniach sprawdza się dla mnie idealnie! Bo co może być lepszego niż miseczka parującego sosu z makaronem i odrobiną parmezanu. Na tego rodzaju zachcianki sprawdzą się również gnocchi, czyli włoskie kopytka, polane dobrą oliwą, z parmezanem i świeżo mielonym pieprzem! W takim połaczeniu naprawdę nie wymagają żadnych innych dodatków! Spróbujcie sami :)



SKŁADNIKI:

  •  ok. 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa i parmezan do podania
Ziemniaki umyć, oczyścić i włożyć nieobrane do gotującej wody i gotować przez ok. 35 minut. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki, przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem tak jak na puree. Przestudzić. Dodać przesianą mąke, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kawałki, z każdego zrobić wałeczek i odkrajać niewielkie kawałki. W każdym z nich odcisnąć zewnętrzną stronę widelca, aby powstały wgłębienia. W dużym garnku zagotować wodę i gotować kopytka partiami (1-2 minuty od wypłynięcia). Podawać polane oliwą, posypane parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. 
Smacznego!


4 komentarze: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy