---
SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- oliwa i parmezan do podania
Ziemniaki umyć, oczyścić i włożyć nieobrane do gotującej wody i gotować przez ok. 35 minut. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki, przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem tak jak na puree. Przestudzić. Dodać przesianą mąke, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kawałki, z każdego zrobić wałeczek i odkrajać niewielkie kawałki. W każdym z nich odcisnąć zewnętrzną stronę widelca, aby powstały wgłębienia. W dużym garnku zagotować wodę i gotować kopytka partiami (1-2 minuty od wypłynięcia). Podawać polane oliwą, posypane parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Mega apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję !! Są pyszne ;)
UsuńMmm pycha, uwielbiam gnocchi :)
OdpowiedzUsuńto tak samo jak ja!! ;) :*
Usuń