siła smaku

Cynamonowy tort bezowy

6
---



Jeśli szukacie jakiejś świątecznej alternatywy dla serników, makowców i pierników, polecam Wam tort bezowy... Tak, tak!! Cynamonowa beza przełożona słodkim kremem i powidłami śliwkowymi idealnie pasuje na świąteczny stół, jest przepyszna i na pewno zaskoczy Waszych gości. Najlepiej smakuje na świeżo - po 2-3 godzinach odstanych w lodówce, ale spokojnie wytrzyma w niej również i 2-3 dni. No i smak jest naprawdę obłędny! Przekonajcie się sami- polecam!



SKŁADNIKI:
Beza:

  • 6 białek z dużych jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki cynamonu
  • pół słoika powideł śliwkowych (ok. 150 g)
  • cynamon do dekoracji
Przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno (uważać, żeby nie przebić). Pod koniec ubijania, dodawać po łyżce cukru pudru i miksować, aż się rozpuści. Na koniec dodać cynamon i wmieszać w bezę. Gotową masę podzielić na pół, każdą wyłożyć na osobną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrąg o średnicy ok. 23-24 cm (okręgi można wcześniej narysować na papierze). Piec w pieraniku nagrzanym do 140 st.C przez ok. 50 min (do godziny). Gotowe blaty przestudzić.

Przygotować krem. 
Śmietanę ubić razem z mascarpone na krem, pod koniec ubijania dodać cukier i powidła i wszystko dokładnie zmiksować.

Przygotować tort.
Jeden z blatów pokruszyć na duże okruchy. Drugi umieścić na paterze, cały posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie wyłożyć 2/3 kremu. Wierzchu obsypać okruchami* z drugiego blatu bezowego, wyłożyć reszte kremu i posypać cynamonem. 
Podawać schłodzony. 
Smacznego!



  1. *Można oczywiście użyć blatu w całości i nie kruszyć go wcześniej, jednak moim zdaniem tort lepiej się w ten sposób prezentuje i o wiele łatwiej go kroić.
  2. Zamiast cynamonu możecie użyć domowej przyprawy korzennej (z tego przepisu), wówczas tort będzie jeszcze bardziej świąteczny
  3. Z podanej ilości białek można przygotować trzy blaty zamiast dwóch i zrobić tort wyższy. Proporcje kremu pozostają bez zmian, można zwiększyć ilość powideł śliwkowych. 





6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Anonimowy2.4.16

    Nie bardzo rozumiem, powidła dodać do kremu czy wysmarować powidłami beze?
    Właśnie pieczą się bezy i nie wiem co dalej :(
    pomocy!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw powidła, na to krem :) jest napisane wszystko dokładnie !! Powodzenia ;)

      Usuń
    2. Anonimowy2.4.16

      Śmietanę ubić razem z mascarpone na krem, pod koniec ubijania dodać cukier i powidła i wszystko dokładnie zmiksować.
      A potem jest napisane:
      cały posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie wyłożyć 2/3 kremu.

      Jak dla mnie to w kremie mają się znaleźć powidła i na spodzie także. Stąd moje pytanie bo nie wiem czy w kremie mają być też czy tylko na spodzie. Bo ilość powideł czyli 150g jest podana w kremie.

      Usuń
    3. Masz racje tu jest błąd! ;) powidła osobno na beze, krem bez nich ;) chociaż mogłoby isc i do kremu ale juz poprawiam! Dziękuje i smacznego! Daj znac jak wyszło :)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy