siła smaku

Sałatka z pora, jabłek i jajek

13

---

Dla mnie ta sałatka to klasyka sałatek z pora. Na wiele lat kompletnie zapomniania, wróciła w wielkim stylu podczas kolacji wigilijnej, jako dodatek do pieczonych ryb. I w takim zestawie, i w  każdym innym prezentuje się doskonale! Dla mnie najlepsza jest na kolacje ;)  


Warto jednak dobrać do niej odpowiednie składniki jak najlepszej jakości. Poszukajcie więc pora mniejszego, który po pokrojeniu nie będzie twardy. Omijajcie pory-kije (dzięki Babciu :P), które nadają sie jedynie do zup. Jabłka muszą być raczej winne, soczyste, lekko słodkie dla kontrastu z porem. No i jajaka, ale o nich chyba nie muszę mówić, że warto żeby były od kurek grzebiących w ziemi.
No i raczej ta sałatka nie nadaje się na randki i lepiej będzie jak nie będziecie jeść jej przed spotkaniem :) Ale po jak najbardziej tak!



SKŁADNIKI:

  • ok. 25- 30 cm kawałek pora (ja wybieram zawsze część białej i zielonej łodygi)
  • 3-4 jajka 
  • 1 duże jabłko (lub dwa mniejsze)
  • czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • mała łyżeczka majonezu (jeśli jesteście na diecie, możecie zastąpić ją musztardą)
  • pieprz, cukier
Pora przekroić na pół, dokładnie umyć (pory zazwyczaj są strasznie brudne, mają mnóstwo ziarenek piachu i ziemi, więc warto je dokładnie umyć, aby później nie trzelały nam w zębach ;)). Pokroić w cienkie pół-plasterki, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić (na ok. 15 minut). W tym czasie jajka ugotować na twardo, przestudzić i pokroić w kostkę, a jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić jak jajka. Do pora dodać jabłka i jajka, jogrut i majonez/musztardę, doprawić pieprzem (i ewentualnie solą) i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem odstawić do lodówki na ok. 15 minut.
Smacznego!




13 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Jadłam podobną była smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czym się różniła? Może ja czymś swoją urozmaice?? :)

      Usuń
  2. Anonimowy11.1.16

    U mnie jeszcze jest zawsze w tym zestawie ogórek kiszony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo tak też musi być super! ;)

      Usuń
  3. Ja czasami dodaję kukurydzę i ogórki konserwowe :) Pyszna klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś nie lubiłam w sałatce pora, ale na szczęście teraz to się zmieniło i z chęcią zjadłabym Twoją;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, ja też mam takie dania i przepisy o których zdarza mi się zapomnieć na długo i potem, bum! wracają. I smakują jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, takie przypomniane smakują zdecydowanie lepiej!

      Usuń
  6. Jak prosto, a jak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Czyli tak, jak lubię najbardziej ;)

      Usuń
  7. Trzy składniki i taka pyszna sałatka. Super!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy