siła smaku

Zupa krem z pomidorów z fetą

3

---



Ostatnio przeważają u mnie zupy - kremy, które nie wymagają wyjątkowej uwagi, które można przygotować szybko, prosto, ze składników, które najczęsciej są w domu. Nie potrzebują też wyjątkowych bulionów, wywarów, są rozgrzewające i sycące. Nie mam czasu na długie gotowanie, wymyślanie skomplikowanych receptur i szukanie nietuzinkowych składników. Nie mogę doczekać się wiosny, wszystkich świeżych warzyw i owoców, które będą razem ze mną wracały z pracy i pyszniły się na wiosennych kolacjach. A tym czasem rozgrzewam się kolejną zupą - krem, łudząco przypominającą greckie smaki i wspomnienia o lecie. Moim zdaniem to idealne połączenie smaków, bo cóż może być lepszego niż soczyste pomidory, świeża bazylia, słona feta i uprażone pestki słonecznika. Jeśli nie macie czasu na wymyślne gotowanie, serdecznie Wam polecam! Na pewno będziecie zadowoleni!



SKŁADNIKI:

  • 2 puszki (po 400 g) pomidorów w całości
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1- ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • ser typu feta - do podania
  • pestki słonecznika - do podania
  • świeża bazylia - do podania


Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę (ok. 2 łyżek), dodać marchew i cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku i podsmażyć przez kilka minut, aż cebula lekko się zrumieni. Następnie dodać pomidory z obydwu puszek, do jednej puszki nalać wody i wlać do zupy (to najłatwiejszy sposób na odmierzenie wody, a przy okazji można wypłukać z puszki pozostałości pomidorów). Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 15-20 min, aż warzywa będą miekkie. Zupę odstawić do przestudzenia, a następnie zblendować na gładki krem. 
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni (na średnim ogniu), aż ładnie się zezłocą. Gotową zupę przelewać na talerze, posypując fetą, pestkami słonecznika oraz listakmi bazylii.
Smacznego!


3 komentarze: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy