siła smaku

Pora na Pomidora - warsztaty w Brusach

0

---


Żeby przeprowadzić kolejne warsztaty, musieliśmy pokonać naprawdę daleką drogę, pełną przygód i niespodziewanych zwrotów! W pewnym momencie pomyślałam, że to się nie dzieje, ale szczęśliwie udało nam się w końcu dojechać (i wrócić!). 
Na miejscu przywitała nas fantastycznie wyposażona i piękna szkoła, położona na ogromnym kampusie. To niesamowite ile można zyskać ciężką pracą i wytrwałością! Wyrozumiali i zaangażowani nauczyciele, kreują postawę z której biorą przykład dzieciaki! Każde chciało nam pomóc i nikt nie czekał na gotowe. 


Przez cały wykład młodzież z uwagą słuchała Kasi i chętnie odpowiadała na wszystkie pytania, chociaż nie zawsze poprawnie. Jeszcze bardziej zaangażowali się we wspólne gotowanie, podział obowiązków i przygotowywanie posiłku. Próbowali wszystkiego co nowe, odkrywali zupełnie nieznane smaki i chociaż nie wszystko od razu im smakowało, robili to z wielką radością! 

 

Przygotowaliśmy z nimi te same danie co w poprzedniej szkole: dwa rodzaje hummusu z dodatkiem świeżych i marynowanych warzyw, sałatkę z pomidorów, soczewicy i sera, zupę z dyni i gruszki oraz jaglany budyń ze śliwkami i malinami, ale każde danie okazało się różnić w smaku, a młodzież miała inne pomysły na ich podanie. 

 


Wdzięczność młodych ludzi za nasze zaangażowanie daje niesamowitą moc i utwierdza w przekonaniu, że jest to szalenie potrzebne. Jestem ogromnie wdzięczna, że mogłam wziąć udział w kampanii i że są jeszcze ludzie, którym naprawdę zależy na pokazaniu młodym ludziom, że można inaczej, że polskie warzywa i owoce są przepyszne, można je podać na milion sposobów, a przy tym dają niesamowite korzyści zdrowotne! Jestem przekonana, że młodzież spotkana w Gimnazjum w Brusach skorzysta ze wszystkiego co im pozostawiliśmy. Za nich też będę trzymać kciuki!


 




Działania sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku:






0 komentarze:

Publikowanie komentarza

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy