24.8.10

Palmiery z ciasta francuskiego

Palmiers to hiszpańskie lub francuskie ciastka, przypominające swoim kształtem liście palmy (stąd nazwa).Kojarzą się także ze skrzydłami motyla, uszami słonia, lub okularami. Mi osobiście wcale nie przypominają palmy, za to i tak są pyszne. Farsz można dowolnie modyfikować, piekąc je na słodko lub słono. Te przygotowane przeze mnie były z pieczarkami, szynką, serem i pomidorowym sosem.


SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 8 średnich pieczarek
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 12 plastrów sera
  • 12 plastrów szynki
  • 3 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • przyprawy kuchni włoskiej
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • jajko
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pieczarki, czosnek i smażyć, aż cała woda odparuje. Z ketchupu, przypraw i łyżeczki oliwy zrobić sos. Płat ciasta posmarować sosem, ułożyć plastry szynki, następnie przesmażone pieczarki i ser. Ciasto zwijać w ciasny rulon do połowy, a następnie zwinąć drugą stronę. Musi być bardzo ciasno zwinięty. Ostrym nożem kroić ciasto na około 1cm plastry. Ułożyc je na papierze do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 15min. w 200st, aż staną się złoto-brązowe.

Można podawać na gorąco, zimno, lub gdy wystygną odgrzać w piekarniku.

1 komentarz:

  1. wyglądają rewelacyjnie!
    na pewno wypróbuje tylko muszę kupi ciasto francuskie :]

    OdpowiedzUsuń