SKŁADNIKI:
- pół kostki miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki białego cukru
- 1 jajko
- szklanka maślanki
- pół słoiczka dżemu śliwkowego (ewentualnie powideł)
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki cukru
Masło rozpuścić na wolnym ogniu i przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą. Do przestudzonego masła dodać maślankę, jajko i dokładnie wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta, łyżce dżemu i przykrywać resztą ciasta. Zrobić kruszonkę: wymieszać masło orzechowe z cukrem. Wszystkie babeczki posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st C przez około 25 min, aż babeczki zrobią się złoto- brązowe.
Przepis dodaję do Orzechowego tygodnia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz