SKŁADNIKI:
- szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 75 g masła
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki powideł
- 4 łyżki migdałów w czekoladzie (pokruszonych)
Z mąki, cukru, masła i wody zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem (część można zostawić na kratkę na górze), docisnąć widelcem. Podpiec w piekarniku na złoty kolor przez około 10 minut w temp. 180 st. C. Ciepłe tartaletki posmarować powidłami, posypać orzechami i migdałami, i udekorować kratką z ciasta. Piec w temp. 180 st. C. przez około 20- 25 min, aż kratka na tartaletka zrobi się złoto- brązowa. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Właśnie odkryłam kolejny sympatyczny blog kulinarny :) Śliczne tartaletki
OdpowiedzUsuńurocze są i tartaletki i foremki w kropki.
OdpowiedzUsuńAga, ja chetnie wpadlabym do Ciebie na takie pyszne tarteletki ale podejrzewam, ze zostalo po nich juz tylko wspomnienie :) A szkoda, bo wygladaja przepysznie :)
OdpowiedzUsuń