SKŁADNIKI: (na dwie duże porcje)
- pół opakowania makaronu penne
- puszka tuńczyka (dobrej jakości - nie żałujcie, jeśli ma być on głównym składnikiem)
- pół cebuli
- 1-2 łodygi selera naciowego
- puszka pomidorów w całości (bez skóry)
- sól, pieprz, przyprawa z suszonych pomidorów, chili w płatkach
- oliwa z oliwek
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i seler drobno pokroić, (ja wrzucam wszystko do robota). Pomidory z puszki zmiksować (pisałam już gdzieś o tym- samodzielnie przygotowany przecier jest dużo bardziej gęstszy, niż kupiony gotowy). W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę i seler i wszystko razem chwilę poddusić. Następnie dodać pomidory z puszki, wymieszać i zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić i wymieszać. Kiedy sos będzie gęsty, garnek zdjąć z ognia i dodać rozgniecionego tuńczyka i dokładnie wymieszać (już nie gotować). Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany parmezanem i pietruszką (która u mnie okazała się być lubczykiem :) ).
Przy okazji chciałabym polecić wam książkę, która jest podsumowaniem pierwszej edycji kampanii społecznej "Makaron rządzi zdrowo". Akcja została wsparta przez Polską Izbę Makaronu oraz Agencję Rynku Rolnego i jest finansowana z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych (uff!).
A w bardziej ludzkim języku to książka dzieli się na dwie części. Pierwsza z nic zawiera informacje wstępne o całej akcji, historię makaronów, podział i specyfikacje klusek, informacje o produkcji i inne ciekawe wiadomości. Druga część zawiera informacje o podstawowych sosach, oraz ulubione przepisy znanych osób, w tym również sportowców. Całość zredagował dziennikarz kulinarny Paweł Loroch.
O całej akcji można przeczytać na stronie www.makaronrzadzizdrowo.pl oraz na FB.
A TERAZ KONKURS:
Przy okazji ja także mam dla Was książkę oraz makaronową niespodziankę! Napiszcie, jaki jest wasz ulubiony przepis na makaron. Ma być oryginalnie, wiosennie i pomysłowo! Konkurs jest szybki, więc na wasze propozycje czekam do 14 maja! Swoje przepisy możecie umieszczać w komentarzach lub przesyłać na adres silasmaku@gmail.com. Dodatkowo punktowane będą przepisy ze zdjęciami. Ogłoszenie wyników 15 maja.
Zapraszam!
Książkę już posiadam:)
OdpowiedzUsuńMakaron lubię bardzo.
Ja jestem ostatnio na etapie makaronów z sosami. Ale też zdrowymi. :)
OdpowiedzUsuń-makaron (u mnie penne)
-paczka świeżego szpinaku
-1 opakowanie sera camembert
-pół mozzarelli
-pół szklanki śmietanki 18%
-czosnek
-pieprz
-gałka muszkatołowa
I tyle.
Na patelnie robię szpinak - do wyparowania wody. Dodaję sprasowany czosnek.
Makaron gotuję al dente. Musi być gorący, kiedy sos będzie gotowy.
Do szpinaku dodaję pokrojony camembert i mozzarellę. Przyprawiam. Nie solę raczej, bo camembert jest słony. Ale - jak kto lubi :) I jak już sery się rozpuszczą dodaję śmietankę. Gotuję aż do jej zgęstnienia.
Na patelnię wrzucam ugotowany makaron i mieszam ze sobą. I voi la! :) Ostatnio mam fioła na punkcie tego dania!
A ja najbardziej uwielbiam makaron farfalle z sosem na bazie śmietanki, szynki, cebuli, czosnku, kurek oraz oczywiście sera :)
OdpowiedzUsuńPrzepis:
Na makaron:
makaron farfalle lub inny 200g
Na sos:
1 śmietana 30% ( 500ml)
3 plastry wędliny ( jakieś 70g)
starty ser ( jakieś 100~120g)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
koperek 2 łodyżki
kurki lub inne grzybki ( mrożone lub świeże) tak z 20~30g
pieprz, gałka muszkatołowa, sól
Przygotowanie:
Wstawiamy makaron, tak aby był ugotowany jak lubicie :) I zabieramy się do pracy nad sosem, pamiętając,aby makaron w odpowiednim momencie wyłączyć. Kroimy wędlinę w paski, cebulkę na pół i połówki na plasterki, czosnek na drobniutką kostkę, grzybki w drobne plasterki, koperek siekamy. Następnie wkładamy na patelnię z kapką oleju wędlinę, grzybki, cebulkę i czosnek i delikatnie zrumieniamy. Dolewamy do tego śmietankę i czekamy aż zacznie się gotować. Wsypujemy ser i koperek, mieszamy dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową do smaku. Gotowy sos mieszamy z makaronem i podajemy z tartym parmezanem, lub koperkiem.
Po zdjęcia zapraszam na mojego starego bloga :)
http://od-kuchni.blog.pl/viva-la-pasta,14869596,n
A przepis na tą pastę polecam z czystym sumieniem :)
a mój przepis brzmi prosto ugotowany makaron np świderki,muszelki i do tego zmiksowane truskawki prosto z pola z cukrem i np jogurtem.mniam i humor lepszy:) cieplutko pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPs. Twoje danie też jest świetne,lubię tuńczyka też łączyć z makaronem.
Nic specjalnego? Dla mnie tunczyk + pomidory to jedno z najsmaczniejszych polaczen! Zreszta makarony z tunczykiem bardzo lubie.
OdpowiedzUsuńA ulubiony? Bez dwoch zdan - carbonara z tego przepisu: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4057/dead-good-spaghetti-carbonara
UlubionY? Sałatki makaronowe...jedna będzie niedługo u mnie:) zapraszam...ale mówiąc szczerze...zjem chyba kazdy makaron...bez makaronu nie ma życia:)
OdpowiedzUsuńMAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA
OdpowiedzUsuńSkładniki
* pół opakowania dowolnego makaronu
* szpinak mrożony (lub świeży)
* ok 6 suszonych pomidorów w zalewnie z oliwy
* kilka kostek sera feta
* cebula
* 4 duże ząbki czosnku
* sól, pieprz
Dodatkowo
* łyżka śmietany
* łyżka parmezanu
Makaron gotujemy. Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem (czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny w szpinaku). Dodajemy szpinak i smażymy aż woda z niego odparuje. W tym momencie możemy (ale nie musimy) dodać śmietanę i ser. Mieszamy, dodajemy mało soli za to spora ilość pieprzu. Pomidory kroimy w paseczki. Na talerz wykładamy porcję makaronu na makaron wykładamy szpinak, pokrojone pomidory i ser feta.
Smacznego!!!
Nic dodać nic ująć - to jest mój number 1!!!
pozdrawiam Jagienka!!!
Bardzo lubię tak przyrządzony makaron :) Jest szybki, klasyczny i zawsze przepyszny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
Uwielbiam makaron z tuńczykiem. Niezawodny klasyk. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się - tuńczyk + pomidory + makaron - klasyk, zawsze pyszny ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis na KONKURS:
http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2011/04/bakazan-i-krewetki-tagiatelle-na-ostro.html
i kolejna pozycja z bakłażanem:
http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2011/04/o-bakazanie-idealnym-na-nocnej-ulicy-w.html
pozdrawiam ciepło!!
Oto mój przepis na ulubiony makaron...
OdpowiedzUsuń* 0,50 kg makaronu
* 0,50 kg pieczarek
* 10 dkg masła
* 200 ml śmietany 30%
* 1-2 ząbki czosnku
* sól
* pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle około 15 minut. Dodać śmietanę i na wolnym ogniu gotować do uzyskania aksamitnego sosu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić. Gorący makaron wymieszać z sosem.
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/05/makaron-z-pieczarkami.html
Penne z łososiem i szparagami
OdpowiedzUsuń* 400g penne,
* 100g filetu z łososia,
* 100g szparagów,
* 100ml białego, wytrawnego wina,
* 50g masła,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 cebula,
* natka pietruszki,
* sól, pieprz, zioła prowansalskie
* oliwa z oliwek
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu, do stanu al-dente.
Łososia kroimy na nieduże kawałki i delikatnie obsmażamy na oliwie. Gdy tylko złapie już kolor dodajemy do niego pokrojone na 2 – 3 centymetrowe kawałki szparagi, posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Całość smażymy na niedużym ogniu 4 – 5 minut, po czym doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i zalewamy białym winem. Gdy z wina odparuje alkohol dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż utworzy się winno – ziołowo – maślany sos. Wtedy dodajemy ugotowane penne, raz jeszcze dokładnie mieszamy i podajemy posypane bardzo drobno posiekaną natką pietruszki.
U nas makaron lubią wszyscy ;)
OdpowiedzUsuńMoja dzisiejsza propozycja:
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 150 g liści szpinaku
- małe opakowanie serka kremowego (u mnie Philadelphia o smaku czosnku i ziół, idealna do tego dania)
- dwa ząbki czosnku (jeśli używamy serka zwykłego, bez przypraw)
- ziarna słonecznika
- sól, pieprz
Piersi myjemy i kroimy w sporą kostkę. Przyprawiamy, (jeśli używamy zwykłego serka, należy dodać więcej przypraw oraz czosnek przepuszczony przez praskę) i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Szpinak myjemy i siekamy, wrzucamy do kurczaka i smażymy aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Podlewamy odrobiną wody i chwilę dusimy. Dodajemy serek, mieszamy. Podajemy z makaronem i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
A przepis ze zdjęciem na blogu http://matkapolkawangielskiejkuchni1.blogspot.com/2011/05/zielony-obiad-kurczak-ze-szpiankiem.html
moj ulubiony to takie oto polaczenie:
OdpowiedzUsuń- makaron (kokardki lub świderki lub tortellini lub inny)
- brokuł
- suszone pomidory w oliwie
ja przygotowuje je zarówno w wersji na cieplo jako danie obiadowe lub na zimno jako sałatkę i powiem, ze obie smakują pysnzie:)
a tu dokładne przepisy ze zdjęciami:
http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2011/02/tortellini-z-brokuami-i-suszonymi.html
http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2010/06/saatka-z-suszonymi-pomidorami.html
U nas każde połączenie szpinaku z makaronem znika błyskawicznie - ostatnio smakowały nam zapiekane w sosie pomidorowym muszle ze szpinakowym farszem. Po przepis zapraszam tutaj:http://misbasia.blox.pl/2011/04/Conchiglioni-z-nadzieniem-szpinakowym-i-nuta.html
OdpowiedzUsuń:)