SKŁADNIKI:
- 500 g selera naciowego
- pół cebuli
- 250 g serka topionego śmietankowego
- szklanka bulionu (może być z kostki)
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Seler naciowy oraz cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, dodać seler i cebulę i dusić do miękkości. Miękkie warzywa zmiksować za pomocą blendera, następnie dodać serki topione i ponownie zmiksować. Wlać bulion i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Podawać z grzankami, serem żółtymi i innymi dodatkami (jw.)
ps. nadal możecie wziąć udział w konkursie. szczegóły tu!
podoba mi się sposób wykorzystania takiego selera :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takiej zupy. Zrobię bo jestem ciekawa jak smakuje:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńseler na salony! ;) na razie sama teoretyzuję na temat selera, ale widzę, że szkoda czasu, tylko trzeba gotować zupę :) pozrdawiam!
OdpowiedzUsuń