---
Pyszny, bardzo zdrowy przepis, któremu trudno się oprzeć. Trufle przygotowuje się szybko i naprawdę łatwo, poradzą sobie z nimi nawet dzieci. Idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia. Jeśli do środka dodacie migdał, będą smakowały zupełnie podobnie do Rafaello. No i mogą stanowić piękny, własnoręcznie zrobiony prezent!
SKŁADNIKI:
(źródło: link)
- ok. pół szklanki kaszy jaglanej (tak, aby po ugotowaniu kaszy była szkolanka)
- 2 szklanki wiórków kokosowych + ok. 1/3 szklanki do obtoczenia
- 3-4 płaskie łyżki ksylitolu (lub cukru pudru)
- pół łyżeczki oleju kokosowego
Kaszę przesypać na sito i kilkakrotnie przelać ją na zmianę zimną i gorącą wodą. Następnie ugotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Jeszcze ciepłą kaszę przełożyć do robota (malaksera), dodać wiórki, ksylitol lub cukier i olej i wszystko zmiksować na jednolitą masę (osobiście nie próbowałam, ale możecie spróbować zrobić to blenderem). Z powstałej masy formować kule wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Czy można olej kokosowy zamienić na zwykły, pytam bo akurat takowego nie posiadam .... a nie wiem, czy w przypadku tych trufli olej kokosowy nie służy temu by ładnie tężały np....?
OdpowiedzUsuńŚwietne trufelki :)
OdpowiedzUsuń