---
W tym roku na blogu nie pojawiły się żadne świąteczne przepisy, ale jednym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Domyślam się, że z jogurtu greckiego to żaden sernik, chociaż strukturą naprawdę go przypomina. Jest bardzo prosty, delikatny i puszysty i jestem przekonana, że większość nie będzie miała z nim problemu ;) Wypróbujcie koniecznie, najlepiej jeszcze przed świętami, bo przygotowania zajmą Wam dosłownie chwilę!
SKŁADNIKI:
Kruchy spód:
- 2 łyżki cukru pudru
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła
- 1 żółtko
Wszystkie składniki posiekać razem, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ja robię to w robocie, można również użyć miksera. Okrągłą formę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wylepić ciastem spód. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i podpiec spód przez ok. 15 min.
Masa jogurtowa:
- 700 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 jajka
- 3 (czubate) łyżki cukru pudru
- 2 łyżki otartej skórki pomarańczowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- szczypta soli (do białek)
Żółtka oddzielić od białek do dwóch różnych misek. Do żółtek dodać jogurt grecki, budyń (proszek) i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będą już wystarczająco ubite, dodawać stopniowo cukier puder (po łyżce) i nadal miksować. Połączyć obie masy, dodając białka do żółtek stopniowo (po łyżce) i delikatnie mieszając, tylko do połączenia składników.
Gotową masę przełożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać i piec w 160 st. C. przez około 60 minut, aż wierzch sernika ładnie się zezłoci.
Po tym czasie sernik wystudzić w uchylonym piekarniku (nie wyjmować). Najlepiej przechowywać w lodówce.
Czy można użyć zwykły jogurt naturalny czy wyjdzie za rzadkie?
OdpowiedzUsuńZe zwykłym nie próbowałam, ale obawiam się, że ciasto mogłoby wyjść bardzo płynne. Lepiej skorzystać z typu greckiego :)
Usuńpyszności, zapraszam http://fantastic-brand.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń