siła smaku

Cytrynowe muffiny z malinami

1

Przepis na te muffiny pochodzi z mojewypieki.blox.pl link, który był dla mnie zdecydowaną inspiracją do utworzenia własnego.
Muffiny nie są słodkie, za to charakterystycznie kwaskowe i orzeźwiające. Idealne podczas letnich upalnych dni. Ciasta wystarczy na 12 babeczek. Zdecydowanie przodują wśród wszystkich, jakie do tej pory piekłam.





SKŁADNIKI:

  • ok. 50-60 g masła (1/4 kostki)
  • 200  g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka
  • jajko
  • skórka z jednej cytryny + wyciśnięty z niej sok
  • 150 g malin + ewentualnie do dekoracji
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, cukier i sól. W drugiej misce wymieszać sok z cytryny z mlekiem, następnie dodać roztrzepane jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Obydwie masy połączyć i delikatnie wmieszać owoce. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 200st. przez 25 minut. Przy teście "suchego patyczka" należy pamiętać, że maliny zawsze będą puszczały sok. Po wyjęciu z formy przestudzić na kratce, ale jeszcze ciepłe są najlepsze.




1 komentarz: Leave Your Comments

  1. To musi być bardzo ciekawe połączenie smaków, robiłam już muffiny cytrynowe i malinowe, tym chętniej wypróbuję teraz te malinowo - cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy