SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- jajko
- łyżka oleju
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- masło do natłuszczenia blachy
Nadzienie:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki białego cukru
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki rumu
- skórka z jednej cytryny
- 1/2 szklanki namoczonych rodzynek
Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z bułką tartą, cukrami, rumem, rodzynkami i skórką z cytryny.
Ciasto cienko rozwałkować, a następnie powyciągać rękami na jeszcze cieńsze. Jeśli ciasto się gdzieś przerwie, nie szkodzi.
Ciasto przełożyć na serwetkę (będzie łatwiej zwijać). Na cieście rozłożyć nadzienie, zostawiając 0,5 cm marginesu. Pomagając sobie serwetką, zwinąć ciasto i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec około 45 min. w temp. 180 st.
0 komentarze:
Prześlij komentarz