siła smaku

Babeczki z dżemem śliwkowym i kruszonką

0
Masło orzechowe, o którym pisałam tutaj, ma wiele zastosowań. Zrobiłam z niego ciasteczka z przepisu Dorotus, a to co zostało, dodałam jako kruszonkę do tych babeczek. Efekt bardzo zaskakujący, babeczki były pyszne. Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc trochę się namęczyłam, żeby rozłożyć je do foremek, ale warto było się pomęczyć. Są podobne do muffinek, ale ciasto jest bardziej zbite i ciężkie.


SKŁADNIKI:
  • pół kostki miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 1 jajko
  • szklanka maślanki
  • pół słoiczka dżemu śliwkowego (ewentualnie powideł)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki cukru
Masło rozpuścić na wolnym ogniu i przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą. Do przestudzonego masła dodać maślankę, jajko i dokładnie wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta, łyżce dżemu i przykrywać resztą ciasta. Zrobić kruszonkę: wymieszać masło orzechowe z cukrem. Wszystkie babeczki posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st C przez około 25 min, aż babeczki zrobią się złoto- brązowe. 

Przepis dodaję do Orzechowego tygodnia


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy