SKŁADNIKI:
- 350 g mąki
- 1 duże jajko
- 50 g masła
- 50 g margaryny
- opakowanie (16 g) cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki białego cukru
- pół słoika powideł śliwkowych
- cukier puder do posypania
Miękkie masło oraz margarynę wymieszać razem. Wbić jajko, dodać biały cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę (ja wstawiłam do zamrażalnika na 30min). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wycinać foremką odpowiedni kształt. Piec w temp. 180st C przez 10 min, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Kiedy ciasteczka wystygną, połowę z nich posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć resztą. Posypać cukrem pudrem.
Na mnie wycinanie i pieczenie ciasteczek wpływa dokładnie tak samo :))
OdpowiedzUsuńŚliczne serduszka!
A czy mogę dać samo masło bez margaryny? Czy to zmieni smak?
OdpowiedzUsuńCzy może być samo masło czy margaryna jest niezbędna przy tym przepisie?
OdpowiedzUsuńMarzena
Potrzebne jest masło i margaryna, ale możesz spróbować z samym masłem i dać znać czy wyszły ;))
Usuń