siła smaku

Ciasteczka z powidłami.

4
Wspominałam już o tym, że wycinanie ciastek, tak samo jak lepienie pierogów,czy inne zajęcia wymagające wielokrotnego powtarzania tych samych czynności, działają na mnie kojąco. Tym razem też pomogło. Po męczącym tygodniu i nawale pracy, pieczenie tych ciasteczek było bardzo relaksujące. Przepis od Dorotus. Pyszne, szczególnie na drugi dzień, kiedy ciasto trochę zmięknie. Zrobiłam z połowy składników, ale i tak wyszło ich bardzo dużo.


SKŁADNIKI:
  • 350 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła
  • 50 g margaryny
  • opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki białego cukru
  • pół słoika powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania


Miękkie masło oraz margarynę wymieszać razem. Wbić jajko, dodać biały cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę (ja wstawiłam do zamrażalnika na 30min). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wycinać foremką odpowiedni kształt. Piec w temp. 180st C przez 10 min, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Kiedy ciasteczka wystygną, połowę z nich posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć resztą. Posypać cukrem pudrem. 


4 komentarze: Leave Your Comments

  1. Na mnie wycinanie i pieczenie ciasteczek wpływa dokładnie tak samo :))

    Śliczne serduszka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy1.2.15

    A czy mogę dać samo masło bez margaryny? Czy to zmieni smak?

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy30.4.15

    Czy może być samo masło czy margaryna jest niezbędna przy tym przepisie?
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebne jest masło i margaryna, ale możesz spróbować z samym masłem i dać znać czy wyszły ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy