SKŁADNIKI:
Na spód ciasta:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka cukru
Górna warstwa ciasta:
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie (16g) cukru migdałowego
- 3 jajka (duże)
- 1,5 szklanki zmielonych migdałów
- 1 szklanka mąki
- płatki migdałów do posypania.
- dżem malinowy (250g)
Wszystkie składniki przeznaczone na spód ciasta wymieszać dokładnie razem (tak jak kruszonkę), tworząc coś w rodzaju mokrego pisaku (o czym pisałam już przy sernikach). Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać "kruszonkę" równomiernie i docisnąć. Podpiec przez 10 min w temp. 200 st. C. Miękkie masło ubić z cukrem i cukrem migdałowym na puszystą masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Do ciasta przesiać mąkę i dodać zmielone migdały i wszystko dokładnie wymieszać (mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą szpatułką). Spód posmarować dżemem, na to wyłożyć migdałowe ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 200 st.C przez około 30 min.
Ach ten malinowy dżem! <3 Lubię w połączeniu z migdałami. Zresztą w każdym lubię :)) Uściski!
OdpowiedzUsuńmaliny przypominają mi lato, ktore kocham :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda i brzmi tak pysznie! Cieplutko pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPiękne warstwy:) Migdały i maliny super połączenie!
OdpowiedzUsuńfajne ciacho! bardzo lubię takie przekładane dżemami
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam ciasta migdałowego :)
OdpowiedzUsuń