siła smaku

Bakewell Slice czyli migdałowe ciasto z dżemem malinowym

6
Wcale się nie spodziewałam, że ciasto migdałowe, które jest dosyć suche, może być aż takie dobre. Przepis znalazłam u Arabeski tu, ale nic poza tym nie mogłam znaleźć na jego temat. podobno to tradycyjny deser angielski, ale nic mi na ten temat nie wiadomo. Ilość składników zwiększyłam do swojej (prostokątnej) formy 24 x 34 cm. Jeśli chcecie upiec mniejsze ciasto odsyłam do Arabeski.


SKŁADNIKI:
Na spód ciasta:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
Górna warstwa ciasta:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie (16g) cukru migdałowego
  • 3 jajka (duże)
  • 1,5 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 szklanka mąki
  • płatki migdałów do posypania.
  • dżem malinowy (250g)
Wszystkie składniki przeznaczone na spód ciasta wymieszać dokładnie razem (tak jak kruszonkę), tworząc coś w rodzaju mokrego pisaku (o czym pisałam już przy sernikach). Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać "kruszonkę" równomiernie i docisnąć. Podpiec przez 10 min w temp. 200 st. C. Miękkie masło ubić z cukrem  i cukrem migdałowym na puszystą masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Do ciasta przesiać mąkę i dodać zmielone migdały i wszystko dokładnie wymieszać (mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą szpatułką). Spód posmarować dżemem, na to wyłożyć migdałowe ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 200 st.C przez około 30 min. 


6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Ach ten malinowy dżem! <3 Lubię w połączeniu z migdałami. Zresztą w każdym lubię :)) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. maliny przypominają mi lato, ktore kocham :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda i brzmi tak pysznie! Cieplutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne warstwy:) Migdały i maliny super połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne ciacho! bardzo lubię takie przekładane dżemami

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta migdałowego :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy