SKŁADNIKI:
- 125 g miękkiego masła
- niepełna szklanka cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (gęstego)
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło + bułka tarta do formy
Masło utrzeć za pomocą miksera na gęsty krem (*ja czasem dodaję do masła jedną małą łyżeczkę ciepłej wody, wtedy o wiele lepiej się miksuje). Stopniowo dodawać cukier, cały czas ucierając, następnie po kolei jajka. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, i solą. Stopniowo dodawać do masła na zmianę z jogurtem i śmietaną i miksować tylko do połączenia składników. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, następnie przelać ciasto do formy. Piec w temp. 150st C. przez około 50 min, do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto wyjąć z formy i odstawić do całkowitego przestudzenia. Posypać cukrem pudrem.
Jeżeli ciasto czekoladowe to za mało czekolady w czekoladzie, polecam polać je czekoladowym sosem. Najlepszy jest kiedy trochę przestygnie i zgęstnieje, chociaż ja nie zawsze na to czekam. Polecam go też do lodów (o tak!), naleśników i wszystkiego innego, co tylko nadaje się do jedzenia z czekoladą.
SKŁADNIKI:
- tabliczka gorzkiej czekolady (im więcej % kakao, tym lepiej, ale nie przejmowałabym się za bardzo tym faktem :))
- 1/5 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mleko podgrzać (musi być gorące), zalać nim czekoladę i wymieszać. Dodać masło i cukier i energicznie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Jeśli nie rozpuści się dokładnie, postawić na ogniu i podgrzać, ciągle mieszając. Gotowy sos przelać do dzbanka i poczekać, aż przestygnie i zgęstnieje (niekoniecznie).
Uwielbiam czekoladę i wszystko co czekoladowe. a 2x czekolada, to aż nad to :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, jestem pewna, ze mimo zmian smakowała wybornie! A kształt...? Raczej typowy - jak dla mnie, taki babkowy. MOja forma, w której piekłam babkę Nigelli ostatnio ma jakieś 45 lat... i też jest typowa:)
OdpowiedzUsuńAle ładnie puchata! :)) I ta czekolada z czekoladą mi odpowiada bardzo :-) Uściski!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie podwojne rarytasy :)
OdpowiedzUsuńStrasznie grzeszne ciasto Agnieszko :)) Tak mocno czekoladowe... Mniam!
OdpowiedzUsuńOo, jakie smakowite ciasto. Wygląda niezwykle kusząco, a do tego ten sosik. Mniam :)
OdpowiedzUsuńpyszności !
OdpowiedzUsuńCzy cisto jeszcze surowe a wyjść bardzo gęste?
OdpowiedzUsuńCiasto jest dosyć gęste. Jeśli trzymałaś/łeś się przepisu, to na pewno takie, jak powinno być. Czekam na wiadomość po upieczeniu ;) Pozdrawiam!
Usuń