SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 250 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 4 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 125 g zimnego masła
Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać razem mąki, dodać masło w kawałeczkach, cukier i jajko. Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (wraz z bokami). Ciasto nakłuć widelcem, odstawić do lodówki, a następnie wstawić do nagrzanego do 160st C piekarnika i piec przez około 20 minut (ciasto wystarczy trzymać w lodówce tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik). Rabarbar pokroić na kawałki (1cm), większe truskawki na pół, zasypać cukrem. Z podanych składników zrobić kruszonkę, rozcierając masło w palcach razem z suchymi składnikami. Na podpieczony spód wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Temperaturę zwiększyć do 180 st C i piec przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Czyli to co Tygryski lubią najbardziej. :D Truskawki i rabarbar są idealnym połączeniem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
To musi być boskiee !
OdpowiedzUsuńwspaniała.
OdpowiedzUsuńkrucha i niesamowicie owocowa.
genialne smaki w jednej tarcie... :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam wczoraj, rodzina zachwycona!!! Genialny przepis! Dodaję do moich ulubionych. Dziękuję i pozdrawiam, Kasia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało ;) Również pozdrawiam!!
Usuń