siła smaku

Tarta z truskawkami i rabarbarem

6
Dziś w warzywniaku niedaleko mojej pracy można było dostać truskawki! Pan twierdził, że Polskie, że późna odmiana, ale były okropnie drogie i na pewno szkoda byłoby mi je przeznaczyć do ciasta. Przypomniała mi się za to tarta, którą K. piekła w czerwcu, kiedy sezon na truskawki i rabarbar był w pełni! Ani rabarbaru, ani truskawek już nie ma (chyba że macie jakieś zapasy w zamrażalniku), ale na pewno w przyszłym roku skorzystam z tego przepisu. Na podstawie Kwestii Smaku.



SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 250 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 4 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 125 g zimnego masła
Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać razem mąki, dodać masło w kawałeczkach, cukier i jajko. Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (wraz z bokami). Ciasto nakłuć widelcem, odstawić do lodówki, a następnie wstawić do nagrzanego do 160st C piekarnika i piec przez około 20 minut (ciasto wystarczy trzymać w lodówce tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik). Rabarbar pokroić na kawałki (1cm), większe truskawki na pół, zasypać cukrem. Z podanych składników zrobić kruszonkę, rozcierając masło w palcach razem z suchymi składnikami. Na podpieczony spód wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Temperaturę zwiększyć do 180 st C i piec przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wystudzić.


6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Czyli to co Tygryski lubią najbardziej. :D Truskawki i rabarbar są idealnym połączeniem.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być boskiee !

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała.
    krucha i niesamowicie owocowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne smaki w jednej tarcie... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy27.5.13

    Upiekłam wczoraj, rodzina zachwycona!!! Genialny przepis! Dodaję do moich ulubionych. Dziękuję i pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało ;) Również pozdrawiam!!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy