Mój kurczak nie miał chrupiącej skórki, był za to miękki i soczysty, ale jeśli wolicie bardziej przypieczone udka, obsmażcie do wcześniej na tłuszczu.
SKŁADNIKI:
- 10 nóżek (pałeczek) z kurczaka
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 1 czerwona papryka
- 1 średni bakłażan (sprawdzą się także inne warzywa: cukinia, pieczarki, oliwki, pomidorki koktajlowe, i inne)
- 4 szklanki bulionu warzywnego (lub wody z dodatkiem przypraw)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka, tymianek lub rozmaryn (lub inne zioła)
- oliwa z oliwek
Udka przyprawić solą, pieprzem i papryką. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wysypać kaszę. Paprykę i bakłażan pokroić w kostkę (lub inne warzywa) i wymieszać z kaszą. Zalać bulionem (lub wodą) tak aby płyn sięgał ponad powierzchnię kaszy i warzyw. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka. Oliwę z oliwek wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnku i posmarować wierzch kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec przez około 60-70 minut. Gdyby w czasie pieczenia płyn wyparował podlać kaszę kilkoma łyżkami płynu.
Wygląda świetnie, uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńA kasza przeszła smakiem i sokami z kurczaka - o..., tak to musiało być pyszne... Królowo, wpraszam się do Ciebie jutro na obiad...:)
OdpowiedzUsuńewelajno- serdecznie Cie zapraszam! Dzięki temu będę mogła się wprosić na Twoje pyszności!!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPodaj chociaż kierunek, bo kompas serca i... zapachu;) nie wystarczy...;)
OdpowiedzUsuńewelajno, zapraszam do warszawy! :)
OdpowiedzUsuńwykrywacz smaku- dziękuję ;)!!
Takie szybie a jakie smaczne.
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam, też uwielbiam takie dania, co prawda dziś zamarynowałam żeberka i wstawiłam je do piekarnika, ale mogłam dorzucić jakieś warzywa i kaszę i stworzyłabym podobną historię. A do tego wygląda super, porywam jedną pałkę na późną kolację ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ;) Wszyscy się częstujcie!! :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, uwielbiam pęczak, to danie jest genialne!!! jak tylko będziemy mieć piekarnik to zrobię!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
dla mnie rewelacja!
OdpowiedzUsuńkasza pęczak należy do moich ulubionych, drób zresztą też wolę najbardziej.
a warzywa? jestem ich prawdziwym żercą!
no, danie wprost idealne dla mnie xd
Dziękuję za miłe słowa! Spróbujcie koniecznie, bo to naprawdę fajne i proste danie! :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, danie w Twoim wykonaniu wygląda baaardzo apetycznie! A zdjęcia?! Brak mi słów! Cudne! Pełen profesjonalizm :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuń