siła smaku

Kurczak z kaszą pęczak i warzywami

13
Lubicie takie dania, gdzie całe przygotowania zajmują chwilę i nie wymagają większych przygotowań? Gdzie smaki łączą się, mieszają, ale wszystko idealnie współgra? I kiedy w jednym naczyniu możecie przygotować całe danie: mięso, kaszę i warzywa? Kurczak pieczony na warzywach i kaszy sprawdza się idealnie jako cały posiłek. Nie wymaga większych przygotowań i dużych zakupów. Podziękowania dla Ani :)
Mój kurczak nie miał chrupiącej skórki, był za to miękki i soczysty, ale jeśli wolicie bardziej przypieczone udka, obsmażcie do wcześniej na tłuszczu.


SKŁADNIKI:

  • 10 nóżek (pałeczek) z kurczaka
  • 2 szklanki kaszy pęczak 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni bakłażan (sprawdzą się także inne warzywa: cukinia, pieczarki, oliwki, pomidorki koktajlowe, i inne)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (lub wody z dodatkiem przypraw)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka, tymianek lub rozmaryn (lub inne zioła)
  • oliwa z oliwek
Udka przyprawić solą, pieprzem i papryką. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wysypać kaszę. Paprykę i bakłażan pokroić w kostkę (lub inne warzywa) i wymieszać z kaszą. Zalać bulionem (lub wodą) tak aby płyn sięgał ponad powierzchnię kaszy i warzyw. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka. Oliwę z oliwek wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnku i posmarować wierzch kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec przez około 60-70 minut. Gdyby w czasie pieczenia płyn wyparował podlać kaszę kilkoma łyżkami płynu. 


13 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wygląda świetnie, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A kasza przeszła smakiem i sokami z kurczaka - o..., tak to musiało być pyszne... Królowo, wpraszam się do Ciebie jutro na obiad...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ewelajno- serdecznie Cie zapraszam! Dzięki temu będę mogła się wprosić na Twoje pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie, świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podaj chociaż kierunek, bo kompas serca i... zapachu;) nie wystarczy...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ewelajno, zapraszam do warszawy! :)

    wykrywacz smaku- dziękuję ;)!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie szybie a jakie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Całkowicie się z Tobą zgadzam, też uwielbiam takie dania, co prawda dziś zamarynowałam żeberka i wstawiłam je do piekarnika, ale mogłam dorzucić jakieś warzywa i kaszę i stworzyłabym podobną historię. A do tego wygląda super, porywam jedną pałkę na późną kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proszę bardzo ;) Wszyscy się częstujcie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda cudnie, uwielbiam pęczak, to danie jest genialne!!! jak tylko będziemy mieć piekarnik to zrobię!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. dla mnie rewelacja!
    kasza pęczak należy do moich ulubionych, drób zresztą też wolę najbardziej.
    a warzywa? jestem ich prawdziwym żercą!
    no, danie wprost idealne dla mnie xd

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za miłe słowa! Spróbujcie koniecznie, bo to naprawdę fajne i proste danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy9.1.12

    Agnieszko, danie w Twoim wykonaniu wygląda baaardzo apetycznie! A zdjęcia?! Brak mi słów! Cudne! Pełen profesjonalizm :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy