siła smaku

Makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami

17
Na szybko! Najszybszy (chyba) jaki znam, ale jeden z ulubionych!


SKŁADNIKI:
  • makaron tagliatelle (ale może być też każdy inny)
  • dwa grube plastry boczku pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów w oliwie
  • 3-4 łyżki serca mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • parmezan, listki bazylii
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Boczek podsmażyć na patelni (jeśli jest chudy dodać trochę oliwy). Do zrumienionego boczku dodać suszone pomidory, przesmażyć. Wycisnąć ząbki czosnku i dodać mascarpone. Wymieszać i podgrzać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Podawać posypany parmezanem i udekorowany listkami bazylii. 

17 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Pycha, Maluchu..., pycha jak nie wiem co!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybki, a pyszny. Chętnie bym taki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybki i smaczny, a potem można się delektować latem!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj faktycznie szybki, a jaki pyszny! I pięknie wygląda. Jestem zwolenniczką prostoty, bo ona zwiastuje wspaniały smak.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy2.8.11

    mmm...uwielbiam takie makaronowe dania:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. moje smaki, takie obiadki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Suszone pomidory w połączeniu z makaronem to istny odlot! Choć ja osobiście mogłabym wyjadać ze słoiczka same pomidory ;) Kusząca propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  8. suszone pomidory nadają mu esencjonalności wakacji...

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię bardzo podobny makaron tylko dorzucam jeszcze pieczarki i rezygnuję z mascarpone. Jest pyszny! Twoja wersja z pewnością także przypadłaby mi do gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie mogę odmówić jak widzę suszone pomidory;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie brakowało mi pomysłu , co zrobić na obiad
    Dzięki za przepis ,na pewno będzie pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  12. Już samo połączenie składników brzmi apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy15.3.12

    Robiłam go wczoraj, pycha!!! Dorzuciłam jeszcze pieczarki i śmietane 22% zamiast mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis genialny! prosty, szybki i naprawde smaczny!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Anonimowy7.12.12

    a ile tego makaronu???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak na tradycyjną podwójną porcję- ok. 200 g ;)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy