SKŁADNIKI:
- makaron tagliatelle (ale może być też każdy inny)
- dwa grube plastry boczku pokrojone w kostkę
- 3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów w oliwie
- 3-4 łyżki serca mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- parmezan, listki bazylii
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Boczek podsmażyć na patelni (jeśli jest chudy dodać trochę oliwy). Do zrumienionego boczku dodać suszone pomidory, przesmażyć. Wycisnąć ząbki czosnku i dodać mascarpone. Wymieszać i podgrzać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Podawać posypany parmezanem i udekorowany listkami bazylii.
Pycha, Maluchu..., pycha jak nie wiem co!
OdpowiedzUsuńSzybki, a pyszny. Chętnie bym taki zjadła :)
OdpowiedzUsuńSzybki i smaczny, a potem można się delektować latem!
OdpowiedzUsuńoj faktycznie szybki, a jaki pyszny! I pięknie wygląda. Jestem zwolenniczką prostoty, bo ona zwiastuje wspaniały smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
mmm...uwielbiam takie makaronowe dania:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmoje smaki, takie obiadki lubię :)
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory w połączeniu z makaronem to istny odlot! Choć ja osobiście mogłabym wyjadać ze słoiczka same pomidory ;) Kusząca propozycja!
OdpowiedzUsuńsuszone pomidory nadają mu esencjonalności wakacji...
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobny makaron tylko dorzucam jeszcze pieczarki i rezygnuję z mascarpone. Jest pyszny! Twoja wersja z pewnością także przypadłaby mi do gustu. :)
OdpowiedzUsuńNie mogę odmówić jak widzę suszone pomidory;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie brakowało mi pomysłu , co zrobić na obiad
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis ,na pewno będzie pyszny !
Już samo połączenie składników brzmi apetycznie !
OdpowiedzUsuńRobiłam go wczoraj, pycha!!! Dorzuciłam jeszcze pieczarki i śmietane 22% zamiast mascarpone.
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny! prosty, szybki i naprawde smaczny!!! :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu ;) Pozdrawiam!
Usuńa ile tego makaronu???
OdpowiedzUsuńtak jak na tradycyjną podwójną porcję- ok. 200 g ;)
Usuń