siła smaku

Tagliatelle z kurkami i boczkiem

15
Mała wioska gdzieś we Włoszech. Późne popołudnie, przyjemny chłód po upalnym dniu. I ten makaron. Kurki, rumiany boczek, gęsta śmietana.

Nie mam pojęcia dlaczego, ale właśnie takie wyobrażenia mam o tym makaronie. Pyszny! Polecam, szczególnie teraz- w sezonie kurek. Grzyby przygotowałam dzień wcześniej, smażąc je na maśle z dodatkiem czerwonej cebuli. I domyślam się, że to danie ma milion kalorii, ale wcale mi to nie przeszkadza i jestem pewna, że wam też nie będzie.



SKŁADNIKI:
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • szklanka kurek (przesmażonych na maśle i cebuli- jw)
  • 3/4 szklanki boczku pokrojonego w kostkę
  • pół szklanki śmietany 22%
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na suchej patelni (wystarczy tłuszcz, który wytopi się z boczku). Do boczku dodać grzyby i wszystko chwilę przesmażyć. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować, aż powstanie sos (3-4 minuty). Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (pamiętając, że boczek jest dość słony). Gorący sos wymieszać z makaronem. Posypać natką pietruszki. Można posypać parmezanem. 


Dodaję do akcji: Grzybobranie 2011

15 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Ale pyszności! Od dłuższego czasu chodzą za mną makarony z różnymi dodatkami! Twoje danie wygląda wyśmienicie, pewnie tak samo smakuje. Pochłonęłabym porcyjkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony na ciepło, pasty z nich przyrządzone i różne inne dania z ich dodatkiem, mimo że na ogół nie są niskokaloryczne, ale za to jak smakują! :) Dlatego mi absolutnie nie przeszkadza, że to danie jest bombą kaloryczną. ;) Raz na jakiś czas można sobie pozwolić. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany, ja chcę kurki!!! pysznie wygląda to danie!!! uwielbiam tagliatelle, to jedna z moich ukochanych form makaronowych! do kurek pasuje jak ulał, kiedyś coś takiego jadłam w restauracji, aż mi się uszy trzęsły. Ale sama nigdy nie robiłam...

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tagliatelle, a z kurkami rewelacja. Muszę wypróbować Twoj przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznosci!
    Dla mnie kurki to polskie klimaty.Ale w polaczeniu z pasta...Jestem za!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to musi smakować!:) Uwielbiam kurki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. niestety nie dla mnie. nie lubię kurek i boczku, ale masz inne przepisy, z których z chęcią skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, delikatne danie, nabrałam ogromnej ochoty na kurki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie! Muszę to zrobić póki jeszcze są kurki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, to jeden z doskonałych i prostych przepisów, do którego się przyłączamy :-) Bardzo kuszące!!!

    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  11. Kureczki, piękne, żółciutkie, mniamuśne :), chcę porcję! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie... aż chce się wziąć widelec i nabrać trochę tego pysznego makaronu! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne danie. Też mam w planie poeksperymentować z makaronem i kurkami.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurki.moją.miłością.są. O! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy