Jednym z pierwszych wypieków w moim nowym piekarniku był chleb (na suchych drożdżach)!! Znalazłam go tu u Gosi, zresztą mam od niej także kilka innych, bardzo fajnych przepisów ;) Przy okazji wracam już na dobre, co prawda internetu nie mam nadal, ale jakoś będę sobie radzić :) Mam za to nową kuchnię i nowy stół i krzesła i nie mam już żadnych (prawie żadnych!) nierozpakowanych kartonów :) Przeprowadziłam się na dobre i mam nadzieje, że zaowocuje to w wiele nowych dań!!
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej (za Gosią użyłam chlebowej)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej)
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka cukru + łyżeczka soli
- 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 3-4 łyżki posiekanego koperku (świeżego)
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i drożdże i wymieszać. Następnie dodać śmietanę, ciepłą wodę i pokrojony koperek. Szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę i odstawić pod przyryciem do wyrośnięcia na około 1,5 h (ale moje stało dłużej). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta uformować bochenek i przełożyć do foremki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec przez ok. 35-40 minut w 190 st.C. Kroić po wystudzeniu.
Fajny chlebek Aga :) I ciesze sie, ze juz urzadzilas sobie kuchnie. Czekam na kolejne smakolyki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ładnie wygląda:) Świetny ten dodatek koperku
OdpowiedzUsuńŚliczny bochenek! :-) można kromeczkę?
OdpowiedzUsuńA ja ostatnio piekę chleb z mieszanin mąki, którą zakupuję w sklepie ze zdrową żywnością :-) Twój wygląda smakowicie!pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDomowe bochenki to magia!
OdpowiedzUsuń;)
Chleb koperkowy ze śmietaną? Brzmi ciekawie. Z chęcią bym go spróbowała, a do tego świeży twarożek i ogórek, yumm... ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny ! Z koperkiem chleba jeszcze nie jadłam ;>
OdpowiedzUsuńChleb wyszedł Ci pięknie:)Dawno już nie piekłam drożdżowego,mam motywację!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)