siła smaku

Chleb ze śmietaną i koperkiem

8

Jednym z pierwszych wypieków w moim nowym piekarniku był chleb (na suchych drożdżach)!! Znalazłam go tu u Gosi, zresztą mam od niej także kilka innych, bardzo fajnych przepisów ;) Przy okazji wracam już na dobre, co prawda internetu nie mam nadal, ale jakoś będę sobie radzić :) Mam za to nową kuchnię i nowy stół i krzesła i nie mam już żadnych (prawie żadnych!) nierozpakowanych kartonów :) Przeprowadziłam się na dobre i mam nadzieje, że zaowocuje to w wiele nowych dań!!


SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki pszennej (za Gosią użyłam chlebowej)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej)
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru + łyżeczka soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku (świeżego)
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i drożdże i wymieszać. Następnie dodać śmietanę, ciepłą wodę i pokrojony koperek. Szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę i odstawić pod przyryciem do wyrośnięcia na około 1,5 h (ale moje stało dłużej). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta uformować bochenek i przełożyć do foremki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec przez ok. 35-40 minut w 190 st.C. Kroić po wystudzeniu.



8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Fajny chlebek Aga :) I ciesze sie, ze juz urzadzilas sobie kuchnie. Czekam na kolejne smakolyki :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda:) Świetny ten dodatek koperku

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny bochenek! :-) można kromeczkę?

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja ostatnio piekę chleb z mieszanin mąki, którą zakupuję w sklepie ze zdrową żywnością :-) Twój wygląda smakowicie!pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe bochenki to magia!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy28.9.11

    Chleb koperkowy ze śmietaną? Brzmi ciekawie. Z chęcią bym go spróbowała, a do tego świeży twarożek i ogórek, yumm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny ! Z koperkiem chleba jeszcze nie jadłam ;>

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb wyszedł Ci pięknie:)Dawno już nie piekłam drożdżowego,mam motywację!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy