Od zawsze mam problem z odróżnianiem pyz(ów?), knedli, kartaczy i innych podobnych dań. Zatem dla jasności:
- Pyzy- to danie składające się z surowych, przetartych ziemniaków i mąki; najczęściej nadziewane farszem mięsnym lub grzybowym, lub w ogóle bez farszu za to polane skwarkami lub okraszone masłem.
- Knedle- potrawa mączna z ugotowanych ziemniaków z farszem takim samym jak przy pyzach, lub z owocami, twarogiem i innym.
- Kartacze- (jeszcze do niedawna totalnie mi nieznane ;)) inaczej cepeliny (Litwa) ze względu na swój podłużny, elipsowaty kształt, przypominający cygara. W skład ciasta wchodzą 3/4 surowych ziemniaków do 1/4 ugotowanych w mundurkach, farsz mięsny.
- Kluski śląskie- czyli kluski ziemniaczane przygotowane w stosunku 3:1 z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, bez farszu, z charakterystycznym wgłębieniem w środku.
- Pampuchy- czyli kluchy na parze, bułki z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W Wielkopolsce nazywane (uwaga, uwaga) pyzami!
- Pierogi leniwe- (tak w nawiązaniu do jednego z kolejnych przepisów) to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, najczęściej podawane z cukrem i śmietaną (na słodko) lub z bułką tartą zrumienioną na maśle (na słono)
- Szpecle- czyli małe kluseczki przyrządzane z mąki i jajek, gotowane na wrzącej, osolonej wodzie. "W niektórych regionach dodaje się do ciasta ziemniaki i wtedy przypominają słowackie haluški lub włoskie gnocchi." (wiki) (aaaaaa!!)
Mam trochę wrażenie, że właśnie wróciłam do punktu wyjścia. Niby rozumiem i wiem co jem, ale jednak w każdym regionie to, co u mnie jest jednym, u drugich jest jednak zupełnie czym innym!! Bez względu na to, jak nazywa się je u was, poniżej przepis na moje knedle ("knedle") z mięsem.
I jeszcze jedno, jeśli macie ochotę wyprowadzić mnie 'z błędu' w którymkolwiek podpunkcie, zapraszam i czekam na uwagi!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 kg ugotowanych (dzień wcześniej) ziemniaków
- ok. 2 szklanki mąki (w zależności od tego jak sypkie lub mączne są ziemniaki)
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 4- 5 udek z kurczaka (ugotowanych- moje były z rosołu
- 2 marchewki (ugotowane)
- sól, pieprz
Mięso z udek i marchewki zmielić przez maszynkę do mielenia. Doprawić. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i sól i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta odrywać kulki, rozrabiać je w w rękach na placuszki, do środka wkładać farsz (ja z farszu wcześniej lepie kulki i później nie mam problemu z zawijaniem knedli :)) i formować kule. Gotować wrzucając na wrzątek 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane roztopionym masłem.
Ale ładny kolor farszu - dzięki marchewce :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakich z marchewką jeszcze nie widziałam. Apetyczne połączenie :D
OdpowiedzUsuńFaktycznie marchewki były dwie a 'zafarbowały' mi cały farsz ;) ale polecam takie połączenie!
OdpowiedzUsuńprzeczytałam twój opis tych wszystkich klusek i stwierdzam, że naprawdę strasznie mało wiem o tradycyjnej kuchni polskiej :P
OdpowiedzUsuńrewelacyjny kolor ma ten farsz dzięki marchewce:) ..... pozdrawiam ciepło i porywam jednego knedla:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na wykorzystanie mięsa:)
OdpowiedzUsuńWszystko super, tylko że do klusek śląskich dodajemy jeszcze jajko.
OdpowiedzUsuńInaczej ciasto sie niewyrobi. Pozdrawiam Darek
dziękuję za sugestie!!
OdpowiedzUsuńKluski wszelkiej maści uwielbiam, też kiedyś miewałam problemy z nazewnictwem, zwłaszcza przy mążu z Poznańskiego (np. pampuchy to pyzy)ale wg mojej wiedzy ciasto na pyzy i kartacze to mieszanka surowych i gotowanych ziemniaków a u Ciebie pyzy są wyłącznie z surowych ziemniaków.
OdpowiedzUsuńTwoje knedle są pięknie okrąglutkie i takie rózniutkie.
Pozdrawiam :)
leniwe to w Krakowie "kopytka":)
OdpowiedzUsuńUdało mi sie je ugotowac, byly ladne smaczne i wogole tylko farsz mi sie rozlatywal :(
OdpowiedzUsuńPyzy to kluski skladajace sie z :1. ziemniaki surowe, starte i odcisniete z nadmiaru wody,
OdpowiedzUsuń2. ziemniaki ugotowane, ostudzone i przecisniete przez praske,
3. 2 jaja
4. skrobia, ktora osadzila sie na dnie naczynia, do ktorego odcisnelismy starte ziemniaki
5. maki uzywac tylko do formowania okraglych klusek, ktore moga byc nadziewane miesem lub nie
Smacznego!