siła smaku

Knedle z mięsem (nie mylić z pyzami)!!

12
Od zawsze mam problem z odróżnianiem pyz(ów?), knedli, kartaczy i innych podobnych dań. Zatem dla jasności:
  1. Pyzy- to danie składające się z surowych, przetartych ziemniaków i mąki; najczęściej nadziewane farszem mięsnym lub grzybowym, lub w ogóle bez farszu za to polane skwarkami lub okraszone masłem.
  2. Knedle- potrawa mączna z ugotowanych ziemniaków z farszem takim samym jak przy pyzach, lub z owocami, twarogiem i innym.
  3. Kartacze- (jeszcze do niedawna totalnie mi nieznane ;)) inaczej cepeliny (Litwa) ze względu na swój podłużny, elipsowaty kształt, przypominający cygara. W skład ciasta wchodzą 3/4 surowych ziemniaków do 1/4 ugotowanych w mundurkach, farsz mięsny.
  4. Kluski śląskie- czyli kluski ziemniaczane przygotowane w stosunku 3:1 z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, bez farszu, z charakterystycznym wgłębieniem w środku.
  5. Pampuchy- czyli kluchy na parze, bułki z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W Wielkopolsce nazywane (uwaga, uwaga) pyzami! 
  6. Pierogi leniwe- (tak w nawiązaniu do jednego z kolejnych przepisów) to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, najczęściej podawane z cukrem i śmietaną (na słodko) lub z bułką tartą zrumienioną na maśle (na słono)
  7. Szpecle- czyli małe kluseczki przyrządzane z mąki i jajek, gotowane na wrzącej, osolonej wodzie. "W niektórych regionach dodaje się do ciasta ziemniaki i wtedy przypominają słowackie haluški lub włoskie gnocchi." (wiki) (aaaaaa!!)
Mam trochę wrażenie, że właśnie wróciłam do punktu wyjścia. Niby rozumiem i wiem co jem, ale jednak w każdym regionie to, co u mnie jest jednym, u drugich jest jednak zupełnie czym innym!! Bez względu na to, jak nazywa się je u was, poniżej przepis na moje knedle ("knedle") z mięsem. 
I jeszcze jedno, jeśli macie ochotę wyprowadzić mnie 'z błędu' w którymkolwiek podpunkcie, zapraszam i czekam na uwagi!



SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • 1 kg ugotowanych (dzień wcześniej) ziemniaków
  • ok. 2 szklanki mąki (w zależności od tego jak sypkie lub mączne są ziemniaki)
  • 1 jajko
  • sól
Farsz:
  • 4- 5 udek z kurczaka (ugotowanych- moje były z rosołu
  • 2 marchewki (ugotowane)
  • sól, pieprz
Mięso z udek i marchewki zmielić przez maszynkę do mielenia. Doprawić. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i sól i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta odrywać kulki, rozrabiać je w w rękach na placuszki, do środka wkładać farsz (ja z farszu wcześniej lepie kulki i później nie mam problemu z zawijaniem knedli :)) i formować kule. Gotować wrzucając na wrzątek 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane roztopionym masłem. 


12 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Ale ładny kolor farszu - dzięki marchewce :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich z marchewką jeszcze nie widziałam. Apetyczne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie marchewki były dwie a 'zafarbowały' mi cały farsz ;) ale polecam takie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. przeczytałam twój opis tych wszystkich klusek i stwierdzam, że naprawdę strasznie mało wiem o tradycyjnej kuchni polskiej :P

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny kolor ma ten farsz dzięki marchewce:) ..... pozdrawiam ciepło i porywam jednego knedla:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na wykorzystanie mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy16.11.11

    Świetne przepisy, ciekawe kompozycje smakowe. Nie myślałaś o połączeniu unikalnego smaku dania ze smakiem odpowiedniej herbaty? Jeśli masz jakiś pomysł na taką wariację spróbuj swoich sił w konkursie kulinarnym dilmah. Na stronie internetowej dniherbaty.pl należy zamieścić dowolny przepis i dobrać do niego herbatę. Do wygrania atrakcyjne nagrody.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy17.11.11

    Wszystko super, tylko że do klusek śląskich dodajemy jeszcze jajko.
    Inaczej ciasto sie niewyrobi. Pozdrawiam Darek 

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję za sugestie!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kluski wszelkiej maści uwielbiam, też kiedyś miewałam problemy z nazewnictwem, zwłaszcza przy mążu z Poznańskiego (np. pampuchy to pyzy)ale wg mojej wiedzy ciasto na pyzy i kartacze to mieszanka surowych i gotowanych ziemniaków a u Ciebie pyzy są wyłącznie z surowych ziemniaków.
    Twoje knedle są pięknie okrąglutkie i takie rózniutkie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy7.8.12

    leniwe to w Krakowie "kopytka":)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy20.3.13

    Udało mi sie je ugotowac, byly ladne smaczne i wogole tylko farsz mi sie rozlatywal :(

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy