siła smaku

Knedle z mięsem (nie mylić z pyzami)!!

13
Od zawsze mam problem z odróżnianiem pyz(ów?), knedli, kartaczy i innych podobnych dań. Zatem dla jasności:
  1. Pyzy- to danie składające się z surowych, przetartych ziemniaków i mąki; najczęściej nadziewane farszem mięsnym lub grzybowym, lub w ogóle bez farszu za to polane skwarkami lub okraszone masłem.
  2. Knedle- potrawa mączna z ugotowanych ziemniaków z farszem takim samym jak przy pyzach, lub z owocami, twarogiem i innym.
  3. Kartacze- (jeszcze do niedawna totalnie mi nieznane ;)) inaczej cepeliny (Litwa) ze względu na swój podłużny, elipsowaty kształt, przypominający cygara. W skład ciasta wchodzą 3/4 surowych ziemniaków do 1/4 ugotowanych w mundurkach, farsz mięsny.
  4. Kluski śląskie- czyli kluski ziemniaczane przygotowane w stosunku 3:1 z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, bez farszu, z charakterystycznym wgłębieniem w środku.
  5. Pampuchy- czyli kluchy na parze, bułki z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W Wielkopolsce nazywane (uwaga, uwaga) pyzami! 
  6. Pierogi leniwe- (tak w nawiązaniu do jednego z kolejnych przepisów) to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, najczęściej podawane z cukrem i śmietaną (na słodko) lub z bułką tartą zrumienioną na maśle (na słono)
  7. Szpecle- czyli małe kluseczki przyrządzane z mąki i jajek, gotowane na wrzącej, osolonej wodzie. "W niektórych regionach dodaje się do ciasta ziemniaki i wtedy przypominają słowackie haluški lub włoskie gnocchi." (wiki) (aaaaaa!!)
Mam trochę wrażenie, że właśnie wróciłam do punktu wyjścia. Niby rozumiem i wiem co jem, ale jednak w każdym regionie to, co u mnie jest jednym, u drugich jest jednak zupełnie czym innym!! Bez względu na to, jak nazywa się je u was, poniżej przepis na moje knedle ("knedle") z mięsem. 
I jeszcze jedno, jeśli macie ochotę wyprowadzić mnie 'z błędu' w którymkolwiek podpunkcie, zapraszam i czekam na uwagi!



SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • 1 kg ugotowanych (dzień wcześniej) ziemniaków
  • ok. 2 szklanki mąki (w zależności od tego jak sypkie lub mączne są ziemniaki)
  • 1 jajko
  • sól
Farsz:
  • 4- 5 udek z kurczaka (ugotowanych- moje były z rosołu
  • 2 marchewki (ugotowane)
  • sól, pieprz
Mięso z udek i marchewki zmielić przez maszynkę do mielenia. Doprawić. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i sól i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta odrywać kulki, rozrabiać je w w rękach na placuszki, do środka wkładać farsz (ja z farszu wcześniej lepie kulki i później nie mam problemu z zawijaniem knedli :)) i formować kule. Gotować wrzucając na wrzątek 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane roztopionym masłem. 


13 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Ale ładny kolor farszu - dzięki marchewce :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich z marchewką jeszcze nie widziałam. Apetyczne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie marchewki były dwie a 'zafarbowały' mi cały farsz ;) ale polecam takie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. przeczytałam twój opis tych wszystkich klusek i stwierdzam, że naprawdę strasznie mało wiem o tradycyjnej kuchni polskiej :P

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny kolor ma ten farsz dzięki marchewce:) ..... pozdrawiam ciepło i porywam jednego knedla:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na wykorzystanie mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy16.11.11

    Świetne przepisy, ciekawe kompozycje smakowe. Nie myślałaś o połączeniu unikalnego smaku dania ze smakiem odpowiedniej herbaty? Jeśli masz jakiś pomysł na taką wariację spróbuj swoich sił w konkursie kulinarnym dilmah. Na stronie internetowej dniherbaty.pl należy zamieścić dowolny przepis i dobrać do niego herbatę. Do wygrania atrakcyjne nagrody.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy17.11.11

    Wszystko super, tylko że do klusek śląskich dodajemy jeszcze jajko.
    Inaczej ciasto sie niewyrobi. Pozdrawiam Darek 

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję za sugestie!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kluski wszelkiej maści uwielbiam, też kiedyś miewałam problemy z nazewnictwem, zwłaszcza przy mążu z Poznańskiego (np. pampuchy to pyzy)ale wg mojej wiedzy ciasto na pyzy i kartacze to mieszanka surowych i gotowanych ziemniaków a u Ciebie pyzy są wyłącznie z surowych ziemniaków.
    Twoje knedle są pięknie okrąglutkie i takie rózniutkie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy7.8.12

    leniwe to w Krakowie "kopytka":)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy20.3.13

    Udało mi sie je ugotowac, byly ladne smaczne i wogole tylko farsz mi sie rozlatywal :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy21.2.16

    Pyzy to kluski skladajace sie z :1. ziemniaki surowe, starte i odcisniete z nadmiaru wody,
    2. ziemniaki ugotowane, ostudzone i przecisniete przez praske,
    3. 2 jaja
    4. skrobia, ktora osadzila sie na dnie naczynia, do ktorego odcisnelismy starte ziemniaki
    5. maki uzywac tylko do formowania okraglych klusek, ktore moga byc nadziewane miesem lub nie
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy