siła smaku

Muffiny korzenne z jabłkami i kruszonką z orzechów

10

 Trochę piernikowe, słodkie i orzechowe (jabłka nie są wyczuwalne, ale dzięki nim muffiny nie są suche). Bardzo dobre i bardzo jesienne. Kruszonka na wierzchu jest genialna i przez nią muffinki smakują zupełnie inaczej. Polecam szczególnie o tej porze roku!
I jeszcze jedno: jako, że nie miałam ochoty (i czasu!) na obieranie i krojenie jabłek w kostkę, dodałam niewielki słoik jabłek przygotowanych na szarlotkę (czyli utartych zasypanych cukrem i cynamonem i zawekowanych). Być może właśnie dlatego jabłka nie były wyczuwane, ale na pewno przyśpieszyły pracę w przygotowaniach.


SKŁADNIKI:
(źródło: mojewypieki)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g roztopionego (i przestudzonego masła)
  • 1 jajko
  • szklanka utartych jabłek na szarlotkę (jw.)
  • 1/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki brązowego cukru
Standardowo jak przy muffinkach: w jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę), w drugiej mokre: mleko, jogurt, przestudzone masło i jajko. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać łyżką (nie potrzeba miksować). Wmieszać jabłka. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Przygotować kruszonkę- wymieszać orzechy z 3 łyżkami cukru. Posypać ciastka. Piec w temp. 190 st. C przez około 20-25 minut, aż wierzch zrobi się złoto- brązowy. Przestudzić na kratce.

10 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Bardzo aromatyczne i smaczne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziewczyny- bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszko, ile słońca w Twoim domu i muffinkach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewelajno- o tak! słońca w piątek było u mnie naprawdę dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy14.11.11

    Mam ochotę na taką babeczkę! Przy okazji, świetnie wyglądają te mini-flagi w muffinkach. ;>

    OdpowiedzUsuń
  8. takie jesienne i śliczne! Cudowna propozycja, już mam na nie ochotę :) Cieszę się, ze wzięłaś udział w Orzechowym Tygodniu: )Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne flagi, ja też za każdym razem mam pomysł na takie flagi ale mi się nie chce

    ściskam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne i muffinki i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy