siła smaku

Pudding ryżowy z gruszkowym puree

10

Cały tydzień marzyłam o długim i leniwym śniadaniu (bardzo ciężki tydzień). Książka Sophie Dahl dała mi więcej, niż się spodziewałam, ale o tym jeszcze opowiem. Dla mnie to śniadanie jest takie trochę świąteczne, przez cynamon, wanilię i imbir. Z książki Panny Dahl, polecam Wam serdecznie!

SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ryżu (ja użyłam długoziarnistego)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 gruszki
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • trzy plasterki świeżego imbiru
  • łyżka miodu
Ryż wsypać do rondla o grubym dnie, zalać mlekiem i zagotować. Dodać cynamon (ewentualnie kardamon, przyprawę do piernika lub inną aromatyczną przyprawę) oraz ekstrakt z wanilii. Zmniejszyć ogień na najmniejszy (można podłożyć pod garnek płytkę), przykryć garnek pokrywką i gotować około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie obrać gruszki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić gruszki w plasterki. W drugim garnku rozgrzać sok jabłkowy, dodać gruszki i imbir, oraz miód i gotować przez około 5 minut, aż owoce będą miękkie. Kompot zdjąć z ognia, przelać do blendera (lub robota) i zmiksować. Przemieszać ryż w garnku, przełożyć do miseczek i polać zmiksowanymi owocami. 
Smacznego!


10 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Takie śniadanie na miły początek dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Może dostanę tę książkę na Święta;) Nie mogę się doczekać. Pysznie wygląda ten pudding, lubię takie desery:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawiałam się skąd kojarzę tę potrawę, a później przeczytałam, że to właśnie z Panny Dahl :) Podobają mi się jej pomysły, są smakowite :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, świetnie wygląda. Musi być pyszny z dodatkiem gruszek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy18.12.11

    Musi być przepyszny :) Uwielbiam ryżowe puddingi.

    OdpowiedzUsuń
  6. to musi być wyśmienite :) mniam...

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Przy takim śniadanku troszkę trzeba się napracować... Pachnące korzeniami na pewno wyjątkowe...:)
    A ja czekam na Pannę D.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi bardzo świątecznie, a cała aranżacja urocza. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. szkoda, że nie okrągłoziarnisty, bo wtedy to byłby prawdziwy ryż na mleku, a jaki pyszny :)
    Ciekawe to gruszkowe puree :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy