siła smaku

Pasta z sera, tuńczyka i ziół

12

Jeszcze do niedawna połączenie sera i ryby było dla mnie bardzo dziwne. Aktualnie to jedno z ulubionych śniadań i naprawdę przepyszne połączenie. Dodatek świeżych ziół idealnie się komponuje, w szczególności dobrze pasuje tu lekko cytrynowy smak melisy. Jeśli też macie opory przed połączeniem białego sera i tuńczyka- wypróbujcie ten przepis! Gwarantuję, że przypadnie Wam do gustu!



SKŁADNIKI:
  • 3 łyżki tuńczyka odciśniętego z oleju
  • 4 łyżki białego sera półtłustego
  • 1 łyżka sera feta
  • dwie łyżki ziół: bazylii, rozmarynu i melisy
  • pieprz do smaku
Zioła posiekać, najlepiej za pomocą półksiężyca do ziół. Przełożyć do miski, dodać ser biały i fetę, a następnie tuńczyka. Doprawić pieprzem (jeśli rezygnujecie z fety, należy też posolić). Dokładnie wymieszać i podawać. Pastę można przygotować kilka godzin wcześniej i przed podaniem schłodzić w lodówce. 

12 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Kocham takie pasty:)Nigdy jeszcze nie robiłam z takimi ziołami:)Ale zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak możesz, ser i ryba to najlepsze połączenie ;-)
    U mnie zawsze ryby występowały w towarzystwie twarogu, a teraz ja wprowadziłem dodatkowo inne serki dla towarzystwa...
    A z czym można je mieszać jak nie z serem?? Jak Ty jadałaś je wcześniej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak normalnie, bez sera :D A o jakich innych serkach mówimy?

      Usuń
    2. Nie, no to zbyt proste było ;-P
      Dodaję często drobno starty ser żółty albo trochę parmezanu czy dziugasa. Spróbuję z fetą, szczególnie będzie mi pasować do makreli w pomidorach :-D

      PS Przypomniałem sobie, ze miałem zjeść ten twaróg z ogórkiem kiszonym :->

      Usuń
    3. Akurat twaróg z kiszonym ogórkiem to i ja jem :D A z fetą i kiszonym ogórkiem to już w ogóle ;)

      Usuń
  3. Takie domowe pasty na kanapki sa najlepsze! Podoba mi sie dodatek slonej, pysznej fety.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy28.5.12

    A pamiętasz zestaw nr 1? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak :D ale on na pewno nie był z tuńczykiem :)

      Usuń
  5. aż chciałoby się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka awanturka! Natchnęłaś mnie na pokombinowanie z rybami :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;) daj znać jak było!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy