siła smaku

Razowe ciasto z porzeczkami

26

To najlepsze ciasto z owocami, jakie ostatnio udało mi się upiec! Co najważniejsze jest niesamowicie zdrowe, więc każdy zjedzony kawałek nie przynosi żadnych wyrzutów sumienia! W składzie ciasta jest mąka razowa, cukier brązowy i oliwa z oliwek, zastępująca inny tłuszcz.
Ważne jest jednak, aby oliwa użyta do ciasta była jak najlepszej, najwyższej jakości. Wszystkie 'podróbki' będą, uwierzcie, wyczuwalne w cieście, a w konsekwencji popsują jego smak. Ja użyłam oliwy Monini Extra Vergine Toscano I.G.P. (tej), która ma lekko owocowy, trochę migdałowy, świeży smak z lekko pikantną nutką. Idealnie sprawdza się przy tym cieście, ale możecie też użyć klasycznej oliwy.
Do ciasta użyłam czerwonych porzeczek, które orzeźwiły ciasto i nadały mu lekko kwaskowatego smaku, ale możecie użyć jagód lub innych małych owoców.
A co najważniejsze- ciasto jest naprawdę proste i wyjdzie każdemu, nawet początkującemu kucharzowi.
Można je także przygotować w formie muffinek!
Serdecznie Wam polecam!!



SKŁADNIKI:
(na małą kwadratową blaszkę (22cm) lub keksówkę ok. 20-25 cm)
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek Monini Extra Vergine Toscano 
  • 2 jajka
  • ok. 2/3 szklanki brązowego cukru (w zależności od tego, czy owoce użyte są mniej lub bardziej słodkie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (ok. 60 ml)
  • 200 g czerwonych porzeczek 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do podania
Porzeczki przebrać, usunąć gałązki, umyć i osuszyć na sicie. Jajka ubić dodając na zmianę cukier i oliwę na gładką, jasno brązową masę. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i jeszcze raz zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mokrymi składnikami za pomocą drewnianej łyżki (tak jak w przypadku muffinek). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (żeby się lepiej trzymał można posmarować masłem) i przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temp. 180 st. C przez około 45 minut (do tak zwanego suchego patyczka- wbić drewniany patyczek (do szaszłyków) lub wykałaczkę w ciasto i sprawdzić, czy patyczek nie jest mokry od ciasta). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 




Przepis dodaję do konkursu "Z oliwą z oliwek można ..." piec najlepsze i zdrowe ciasta!! 






26 komentarzy: Leave Your Comments

  1. akurat mam całą miskę porzeczek, więc chętnie takie ciasto zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam wygląda niezle ale czy zamiast porzeczek moge dodac inne owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne- napisałam o tym pod postem :) W sumie wydaje mi się, że nawet jabłka pokrojone w cząstki się sprawdzą, można też dodać jagody, wydrylowane wiśnie czy czereśnie, a w sezonie zimowym użyć np. odciśniętych i pokrojonych brzoskwiń z puszki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Lubię ciasta razowe, szczególnie w połączeniu z owocami sezonowymi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takiego typu ciasta, są bardzo wilgotne i długo świeże :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! To co prawda trzymałam w lodówce, ale było świeże nawet kilka dni po upieczeniu :)

      Usuń
  5. przesmaczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję :) To z odwiedzin Mamy ;)

      Usuń
  6. pysznie wyglada to ciasto! i tak orzezwiajaco! nie jadlam jeszcze nigdy z porzeczkami i chyba musze to nadrobic :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda fantastycznie. mój numer jeden na liście planowanych wypieków. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu spróbuj obowiązkowo! :)

      Usuń
  8. Wygląda extra! Bardzo apetycznie i smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kwaśne czerwone kuleczki wyglądają tu pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie, sprawię sobie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łał... można się zakochać w takim ZDROWYM cieście!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda to ciacho!:) porzeczek używam jedynie do kompotu i pleśniaka, a tu prosze bardzo, bardzo smakowite ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam z nich jeszcze galaretkę i dżem :)

      Usuń
  13. Pieknie się prezentuje! Pewnie równie dobrze smakuje co wygląda och i ach!

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy27.6.14

    Najlepsze ciasto jakie robiłam! Super wychodzi w formie muffinek :) Jest słodkie i wilgotne, a porzeczki nadają kwasku na początku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało ;))

      Usuń
  15. Upiekłam wczoraj i mam taką samą opinię co do niego jak Ty - to najlepsze ciasto z porzeczkami jakie upiekłam :)
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.
    http://przystole.blox.pl/2014/07/Razowe-ciasto-z-porzeczkami-i-migdalami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę cieszę się, ze zdecydowałaś się na ten przepis i podzielasz moje zdanie! Widziałam u Ciebie płatki migdałowe, następnym razem na pewno je wykorzystam :) Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam!

      Usuń
  16. Anonimowy4.7.17

    Zamiast mąki pszennej użyłam owsianej i wyszło super. Nawet bez zakalca, a u mnie to rzadkość :) Będę polecać na Insta :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy