Danie to nabiera charakterystycznego smaku przede wszystkim ze względu na cytrynowego kurczaka. Przepis na niego możecie wykorzystać sam lub właśnie w połączeniu z sałatką. Dodatek cytryny jest naprawdę orzeźwiający, a mięso dzięki temu kruche i delikatne. To naprawdę fajny pomysł na letni obiad i gwarantuję, że sprawdzi się idealnie w upalny dzień!
SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
Cytrynowy kurczak:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek dobrej jakości (polecam Monini Extra Virgin)
- 2 ząbki czosnku
- skórka i sok z połowy cytryny
- 2 łyżki posiekanej melisy (lub pietruszki,a le melisa ma bardziej cytrynowy aromat)
- sól, pieprz
Składniki do sałatki:
- dwie garście liści rukoli
- oliwa z oliwek (Monini Extra Virgin)
- 2 pomidory
- 2-3 łyżki sera feta
- 2 grzanki z pieczywa tostowego (lub inne)
Piersi oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić kurczaka. Wycisnąć ząbki czosnku i usmażyć, aż mięso uzyska złoty kolor. Następnie zalać mięso sosem z cytryny, dodać otarte wiórki ze skórki i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i zagotować, aż powstanie gęsty sos, a sok z cytryny odparuje. Na koniec dołożyć melisę i jeszcze raz wymieszać.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Na talerzach ułożyć opłukaną rukolę, dodać pomidora i skropić oliwą. Na sałatce ułożyć kurczaka, na wierzchu pokruszyć fetę i ułożyć pokrojone w kostkę grzanki.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Na talerzach ułożyć opłukaną rukolę, dodać pomidora i skropić oliwą. Na sałatce ułożyć kurczaka, na wierzchu pokruszyć fetę i ułożyć pokrojone w kostkę grzanki.
kurczak w salatce to cos, co lubie! :-)
OdpowiedzUsuńJa też zawsze do sałatek używam Monini;) Muszę wypróbować ten przepis;)
OdpowiedzUsuńJa już od bardzo dawna :) A teraz kiedy dostałam do poczytania trochę informacji na ten temat, już wiem, że nie zamienię na nic innego !! :)
Usuńz przyjemnością bym się poczestowała
OdpowiedzUsuńzapraszam Dusiu :)
Usuńtakie salatki to ja lubie:) do tego dobra bagietka....oj tak....
OdpowiedzUsuńDoskonałe połączenie. Skuszę się :)
OdpowiedzUsuńKulcacek na ciepło mniammmmmmmmmmmmm ;) Na pewno nie raz z Twojego przepisu skorzystam!
OdpowiedzUsuńCytrynowy kurczak musi być pycha, pamiętam jak się zajadałem kurczakiem przyprawianym pieprzem cytrynowym jak się tylko pojawił na rynku ładnych parę lat temu :)
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam takie sałatki , muszę wypróbować ten przepis ! zdecydowanie dodaję do obserwowanych :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Daggi
uwielbiam salatki z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sałatki :) wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńteż lubię dodatek skórki do potraw, apetycznie!
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie sałatki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowego kurczaka solo, a co dopiero w takiej sałatce!♥
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, jak zrobi się trochę cieplej to na pewno przepis wykorzystam.Jestem ciekawa smaku cytrynowego kurczaka, to musi być super sprawa ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam cytrynowego kurczaka, ale kusi mnie to niesamowicie. Uwielbiam sałatki z dodatkiem kurczaka. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ten sposób na kurczaka;)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będę jadł na obiad :-)
OdpowiedzUsuń