siła smaku

Spaghetti aglio e olio (na oliwie truflowej)- cztery kroki do pysznego obiadu!

27


Czosnkowy makaron na oliwie aromatyzowanej truflami w czterech krokach! Długo nie mogłam się przekonać do przygotowania spaghetti wzbogaconego jedynie o oliwę i czosnek, ale w tym połączeniu wypadło naprawdę pysznie! Po pierwsze użyłam oliwy z dodatkiem białych trufli firmy Monini, a nie zwykłej. W pierwszej chwili zapach oliwy wydał mi się za intensywny i nieprzyjemny, ale podczas smażenia zaczął unosić się lekko grzybowy aromat, który od razu przypadł mi do gustu. Po drugie użyłam pasty czosnkowej, na którą przepis podałam ostatnio. Do tego zamiast pietruszki użyłam melisy- pisałam już o niej, ma lekko cytrynowy aromat, przez co bardzo orzeźwiła całe danie. W tej kombinacji wyszło naprawdę smacznie, co nie powiem, trochę mnie zaskoczyło ;)
I jeszcze jedno: jeśli kiedykolwiek o jakimś daniu (a często mi się to zdarza) pisałam, że jest szybkie, to to danie jest super expresowe!
Życzę smacznego!



SKŁADNIKI:
(na jedną dużą porcję)
  • 15- 20 dag makaronu spaghetti
  • pasta czosnkowa (o której pisałam tutaj) lub 2- 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek aromatyzowanej białymi truflami Monini White Truffle
  • pęczek melisy (można zastąpić pietruszka)
  • płatki ostrej papryki lub chili do smaku





1. Makaron ugotować al dente. 


2. Do zimnej oliwy dodać pastę czosnkową (jedną czubatą łyżeczkę) lub przeciśnięty czosnek.



3. Czosnek podsmażyć na oliwie, aby delikatnie zmieni kolor, ale nie spalić. Doprawić płatkami ostrej papryki, według upodobania.


4. Na patelnię dodać ugotowany makaron i posiekaną melisę (lub pietruszkę) i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane parmezanem (ja użyłam cheddara, bo akurat parmezanu nie miałam, ale to połączenie też wyszło pyszne!)



27 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Po prostu cudna pasta!
    Niesamowita kompozycja smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie to proste, a takie wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. o, jak smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudownie ! smakuje zapewne jeszcze lepiej ...uwielbiam makarony pod każdą możliwą postacią :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zupełnie jak ja ;) chociaż nie do końca przepadam za zapiekankami z makaronem :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię taki prosty makaron, zwłaszcza wersję aglio, olio, peperoncino :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam:)
    Jedliśmy dzisiaj na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to musieliście mieć przepyszny obiad ;) wiem, bo ja taki miałam wczoraj!

      Usuń
  7. Ot makaron... I aż makaron:) . Ciekawią mnie te białe trufle - nigdy nie widziałam tej olivy w sklepie...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się zgadałyśmy ;) Ja czytam co u Ciebie, Ty w tym samym czasie co u mnie :) Ewelinko, ja swoją dostałam, ale poszukam i jak znajdę dam znać!

      Usuń
    2. Widzę właśnie:). Daj znać. Ja nie szukałam. Tyle rzeczy człowiek szuka i czasu na wszystko nie starcza... Uściski, ślicznoto!!!

      Usuń
    3. Ewelinko, firma Monini wyszła Ci chyba na przeciw i dodała dziś aplikację, która pozwala na wyszukanie wybranego produktu w najbliższym sklepie! http://www.monini.pl/gdzie-kupic/ :))

      Usuń
  8. Mmmm pychotka... a taka oliwa jest w sieci sklepów Piotr i Paweł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale, prosto i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne spaghetti! takie proste, a jednocześnie takie wspaniałe właśnie w swej prostocie! no i oliwa truflowa, którą uwielbiam! muszę sobie ją w końcu kupić, bo już od dawna sie za to zabieram i jakoś zawsze jest ważniejsze coś innego do kupienia. Na pewno można ją też znaleźć w Almie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak, ja też myślę, że można jej poszukać w Almie, Piotrze i Pawle, albo Bomi :) W dużych hipermarketach pewnie też się znajdzie, ale dziękuję Dziewczyny za wszystkie tropy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie proste polaczenia smakowe i ten makaron jadam dosc czesto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem absolutnie pewna, że byłabym zachwycona tym daniem! Wiem, że Tesco oferuje produkty Monini, ale nie mam pojęcia, czy znajduje się wśród nich oliwa truflowa.

    OdpowiedzUsuń
  14. Minimum składników a maksimum smaku czyli prosto i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. widziałam taki przepis i Ewy Wachowicz ale z oliwą truflową znacznie bardziej mi odpowiada, jak ją spróbowałam od razu się w niej zakochałam

    OdpowiedzUsuń
  17. Od razu jak patrzę na ten talerz to robię się głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  18. świetne zdjęcia! aż prosi się, żeby zjeść ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam tą wersję makaronu, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Moje kubki smakowe byłyby zachwycone.:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie spodziewałam się, że to będzie takie dobre. Po raz pierwszy używałam oliwy o smaku białej trufli. Pycha

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy