siła smaku

Omlet z kiełbasą i fetą

16

Omlet na śniadanie to zawsze dobry pomysł ;) Przygotowuje się go szybko, jest sycący i puszysty! Połączenia kiełbasy (wtedy chorizo) i fety spróbowałam po raz pierwszy w SAMie (Lipowa 7a, Warszawa). Jedzenie jest tam naprawdę przepyszne (tylko strasznie długo się czeka!), a omlet smakował genialnie. Odtworzyłam te same smaki w domu i, chociaż chorizo (które nie zdążyło się rozmrozić do śniadania) zastąpiłam tradycyjną kiełbasą, to takie połączenie sprawdziło się równie dobrze. Spróbujcie, bo naprawdę warto!


SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • masło do smażenia
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbasy
  • 2 łyżki pokruszonej fety
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz
Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni (na średnim ogniu). Żółtka oddzielić od białek do dwóch misek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić, aż zmienią kolor na białe (ale nie na sztywną pianę). Żółtka rozmieszać z mąką i śmietaną, doprawić pieprzem i wymieszać delikatnie z ubitymi białkami. Masę jajeczną wylać na patelnię z podsmażoną kiełbasą, posypać pokruszoną fetą i posiekaną pietruszką. Smażyć na średnim ogniu, aż wierzch omletu przestanie być płynny, a stanie się lekko ścięty. Przełożyć omlet na drugą stronę (ja to robię za pomocą talerza: zsuwam omlet na talerz, a następnie przekładam go drugą stroną na patelnie) i smażyć jeszcze chwilę. Gotowy omlet przełożyć na talerz i podawać gorący!

16 komentarzy: Leave Your Comments

  1. super:) zrobię go troszkę inaczej bo mam stalową patelnię ale przepis mi się bardzo podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na stalowych patelniach omlety smaży się inaczej? zaintrygowałaś mnie!!

      Usuń
  2. Z fetą biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie omlet zawsze na słodko, będę musiała spróbować tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. feta w omlecie to coś, co bardzo lubię! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bombowo, mimo że jestem po obiedzie zjadłbym taki z przyjemnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam omlety i takie jak ten jadam często na śniadanie. lubię też czasem dorzucić do niego kilka pokrojonych w plasterki pieczarek lub kawałki serka topionego :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki apetyczny! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to skandal jest... nigdy nie jadłam omletu.
    A ten jest bardzo smakowity i kusi ;)

    PS. Pozdrawiam i zapraszam do konkursu na swoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. o ja! pięknie wygląda! apetycznie i przyjemnie kojąco, idealny na niepogodę, takie słonko z patelni.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Moniko ;) A wiesz jaki smaczny ... ;D

      Usuń
  10. Przyznam, że nigdy nie jadłam fety w takim zestawieniu. Ciekawi mnie ta kompozycja, a po zdjęciach "czuję", że jest dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  11. taka późna godzina a Ty mi smaka narobiłaś tym omletem :)))

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy