siła smaku

Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka

17

Dania jednogarnkowe pozwalają zaoszczędzić wiele czasu i nakarmić za jednym razem większą liczbę gości. Zapiekanka ziemniaczana sprawdza się w tym wypadku idealnie, stanowi ciepły i sycący posiłek, a dodatkowo nie spędzicie całego dnia w kuchni. Co prawda przesmażenie wszystkich składników wydłuży czas jej przygotowywania, ale uwierzcie, że naprawdę warto!! 


SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 8 średnich ziemniaków
  • dwie marchewki
  • 1 spora cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki śmietany
  • 1 jajko
  • do marynaty: oliwa, oregano, tymianek, miód, przyprawa do kurczaka (staropolska)
  • sól, pieprz
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę i zamarynować: wlać dwie łyżki oliwy, dodać łyżkę miodu, łyżkę oregano, pół łyżki mieszanki przypraw do kurczaka, pół łyżki suszonego tymianku. Dokładnie wymieszać mięso w marynacie. Odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Po tym czasie kurczaka przesmażyć na patelni i odłożyć do miski. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę wielkości kawałków kurczaka, marchewkę obrać i pokroić w grube plastry, cebulę obrać i pokroić w pióra. Ziemniaki, marchewkę i cebulę przesmażyć na patelni na rumiano, dodać do kurczaka i dokładnie wymieszać. Jajko wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Warzywa i mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego (z pokrywką) zalać śmietaną z jajkiem i wymieszać. Zakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika d 190 st. C. na około 40 minut. Po tym czasie pokrywkę zdjąć i dopiec jeszcze przez 10 minut (należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej i warto nie odchodzić za daleko ;)). Podawać gorące, obficie posypane natką pietruszki. 
Smacznego! 


Jak widzicie, kolejny raz do pieczenia użyłam mojego naczynia ceramicznego LaCreuset (o takiego jak ten). Jeśli jeszcze nie napisaliście listu do Świętego Mikołaja, naprawdę warto o niego poprosić! ;) Sprawdza się idealnie!! Ja swoje kupiłam w TKMaxxie i kosztowało mniej, niż podano na stronie ;) Szukajcie takich okazji, bo naprawdę warto!!

17 komentarzy: Leave Your Comments

  1. super!! uwielbiam zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak piękne wygląda!
    smakowita.

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej *,* zawsze robię się głodna jak do ciebie wchodzę ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam dania jednogarnkowe - niedużo do zmywania ;)
    poza tym ta zapiekanka jest cudownie kojąca już kolorystycznie, a domyślam się że smak też jest zniewalający. Chętnie wypróbuję
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać kiedy wypróbujesz ;) Ściskam!

      Usuń
  6. uwielbiam wszelkie zapiekanki, ta jest genialna! Właśnie sie zastanawiam czy jutro na obiad jej nie zrobie. Myślisz że ziemniaki moge zastąpić makaronem :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ale wtedy musiałabyś podgotować makaron przez połowę czasu podanego na opakowaniu i dopiero wtedy dodała go do zapiekanki ;) Jeśli chodzi o zapiekankę z makaronem to zdecydowanie bardziej polecam tę: http://silasmaku.blogspot.com/2012/01/zapiekanka-z-makaronu-z-sosem-serowym.html Pozdrawiam!!

      Usuń
  7. a jakie to pyszne zapewne było!

    OdpowiedzUsuń
  8. smaczne i rozgrzewające :d i o to chodzi :)
    dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy26.1.13

    A śmietana ilu procentowa? Bo brak informacji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście kwaśnej - 18% :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Zapiekanka wypróbowana już wiele razy i pewnie jeszcze nie raz u nas zagości:-) Dziękuję za pyszny przepis:-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy